Archieffoto van Russische troepen in de Oekraïense stad Cherson.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Russische troepen zullen wellicht de noordelijke oever van de Dnjepr (en dus de stad Cherson) opgeven"

Volgens een topman van het door de Russen geïnstalleerde bewind in de bezette Oekraïense stad Cherson lijkt de herovering van de stad en van het omliggende gebied erg waarschijnlijk. Cherson is geannexeerd door Rusland, maar de Oekraïense troepen zijn in de regio in opmars en de Russische troepen lijken het gebied ten noorden van de grote rivier Dnjepr te gaan evacueren. Cherson ligt in het zuiden van Oekraïne vlakbij het in 2014 bezette Krimschiereiland.

De voorbije weken zijn de Oekraïense troepen steeds verder opgerukt in het zuiden van Oekraïne. De Russische troepen staan daar onder zware druk en dreigen geïsoleerd te worden van hun hoofdmacht op het zuidelijker gelegen en geannexeerde Krimschiereiland. Er zijn nog wel enkele grote bruggen en dammen over de brede rivier Dnjepr, maar het risico bestaat dat als die verloren zouden gaan, duizenden Russische soldaten geen kant meer uit kunnen.

Het is erg waarschijnlijk dat onze troepen (Russen) zich zullen terugtrekken tot de linkeroever 

Kirill Stremoesov, vice-gouverneur van het door de Russen geïnstalleerde bewind in Cherson

Vandaag heeft Kirill Stremoesov, een door de Russen geïnstalleerde topman van de onlangs geannexeerde regio Cherson, toegegeven dat hij nog weinig hoop heeft. Hij acht het erg waarschijnlijk dat de Russische troepen het gebied ten noorden van de rivier Dnjepr zullen opgeven. Daartoe behoort ook de grote haven en provinciehoofdstad Cherson die in het begin van de invasie bezet werd. 

Stremoesov riep de inwoners van Cherson nogmaals op om de stad te verlaten en een toevlucht te zoeken op de zuidelijke oever van de Dnjepr die nog stevig in Russische handen is. De voorbije weken hebben de Russen al tal van inwoners uit Cherson geëvacueerd. Het zou vooral gaan om zogenoemde "collaborateurs" die samengewerkt hebben met de Russische overheid, maar volgens Oekraïne zijn ook andere mensen gedwongen "gedeporteerd". 

Cherson is naast Loegansk, Donetsk en Zaporizja een van de vier Oekraïense provincies die een tijdje geleden door Rusland geannexeerd zijn. Die annexatie wordt echter internationaal bijna door niemand erkend en gaat in tegen het internationaal recht. Het verlies van de stad Cherson zou dan ook een forse klap zijn voor het imago van de Russische president Vladimir Poetin, zowel in eigen land als internationaal.

BEKIJK - Geen Russische vlag meer op stadhuis van Cherson en pro-Russische leider roept bewoners op om zo snel mogelijk de stad te verlaten:

Videospeler inladen...

Geen stroom en ook geen "vuile bom"

Volgens de Oekraïense uitbater van de kerncentrale van de zuidelijke stad Zaporizja is de stroombevoorrading daar opnieuw uitgevallen na Russische beschietingen. De centrale -de grootste in Europa- valt al wel vaker zonder stroom. De reactoren liggen meestal stil, maar stroom is van groot belang voor de koeling en de veiligheid. 

Er is niet meteen een probleem, want de centrale beschikt over dieselgeneratoren om stroom op te wekken en die hebben een reserve van 15 dagen. Door de Russische bombardementen op de energie-infrastructuur van Oekraïne is de stroomvoorziening in het land echter zeer penibel aan het worden. De centrale ligt in door Russen bezet gebied, de stad Zaporizja is echter in Oekraïense handen.

Overigens heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gemeld dat onderzoekers tot nu toe "geen enkele aanwijzing hebben gevonden van niet-aangegeven nucleaire activiteiten". Experten van het IAEA hebben drie sites in Oekraïne onderzocht. Ze reageerden op een beschuldiging van Rusland dat Oekraïne zou werken aan een "vuile bom". Dat is een bom met nucleair materiaal die via een conventioneel springtuig tot ontploffing zou worden gebracht en zo de omgeving radioactief zou besmetten. Oekraïne ontkent de Russische beschuldigingen.

Meest gelezen