Al meer dan 700 mannen bereid DNA af te staan om moord op Ingrid Caeckaert in Knokke-Heist in 1991 op te lossen

Al 711 mannen willen hun DNA afstaan om de zaak Ingrid Caeckaert op te lossen. De jonge vrouw werd meer dan 30 jaar geleden vermoord in Knokke-Heist, waar ze als vastgoedmakelaar werkte en ook woonde. De dader is nooit gevonden. Via een nieuwe DNA-techniek hoopt onderzoekster Sofie Claerhout uit Kortrijk een doorbraak te forceren. Er moet wel nog een nieuwe wet goedgekeurd worden om de techniek te kunnen toepassen.

Biowetenschapper Sofie Claerhout heeft een techniek ontwikkeld voor onderzoek van DNA, meer specifiek van het mannelijke Y-chromosoom. Dat is een klein deeltje in het mannelijke DNA, dat van vader op zoon bijna identiek wordt doorgegeven. Op die manier kan  DNA ook gelinkt worden aan de familie van de dader.  

Die methode kan een redmiddel zijn voor cold cases in ons land, zoals onopgeloste moorden. Denk maar aan de zaak Ingrid Caeckaert, de vrouw van 26 die meer dan 30 jaar geleden met tientallen messteken vermoord werd in Knokke-Heist. 

Alleen zal het wel nog even duren voor het DNA-onderzoek van Claerhout realiteit mag worden in ons land. Er is een nieuwe wet nodig die toelaat om de methode te gebruiken. Ze hoopt dat die wet er volgend jaar komt, maar ze wil intussen niet stilzitten en afwachten.

Kevin Faingnaert

De onderzoekster verzamelt nu al gegevens van zoveel mogelijk mannelijke vrijwilligers. In de zaak-Ingrid Caeckaert hebben zich in enkele weken tijd al meer dan 700 mannen gemeld die willen meewerken. Maar er zijn nog meer vrijwilligers welkom, zegt Claerhout: "Dankzij de media-aandacht is de eerste respons groot, maar we hebben van nog meer mannen Y-chromosoom nodig. Vooral uit de regio Knokke-Heist en Maldegem. Want Ingrid was afkomstig van Maldegem. Dan kunnen we de dader via zijn of haar familie te pakken krijgen."

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 27 mei 2020 over deze moordzaak;

Videospeler inladen...

Meest gelezen