Jonas Roosens

Amazon opent eerste verdeelcentrum in België, nog altijd twijfels over werkomstandigheden

De Amerikaanse e-commercegigant Amazon heeft in Antwerpen zijn eerste verdeelcentrum geopend. Er zullen pakketten aankomen vanuit verdeelcentra in Frankrijk en Duitsland. Via onderaannemers of koeriersbedrijven zullen pakjes tot bij klanten in Antwerpen worden bezorgd. Er is werk voor een 60-tal werknemers in het verdeelcentrum en voor 200 externe chauffeurs. Al blijven er twijfels over de werkomstandigheden.

Het was een opgetogen Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) die het gloednieuwe verdeelcentrum officieel kwam openen. "We hebben lang achterstand gehad in de e-commerce in Vlaanderen door de wat rigidere wetgeving dan in de ons omringende landen", zegt hij. 

Wij praten met vakbonden zoals dat van ons kan worden verwacht

Eva Faict (Amazon.com)

Nochtans heeft Amazon niet zo'n beste reputatie als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden. "Ik denk dat Amazon er zich rekenschap van geeft dat met personeel goed omgaan ook goed is voor de werkgever zelf", sust Jambon. "Dat heeft de directie goed begrepen."

"Wij hebben competitieve lonen die we aanbieden aan onze bezorgpartners", zegt Eva Faict, country manager van Amazon.com. "Verder zorgen wij ervoor dat er geen onderaanneming onder de onderaanneming is. Wij werken enkel samen in directe onderaanneming", zegt Faict nog. Ook vakbonden ziet ze niet als een probleem. "Wij praten met vakbonden zoals dat van ons kan worden verwacht."

BEKIJK - Vlaams minister-president Jan Jambon verwelkomt Amazon in Antwerpen: “Amazon stimuleert de handel, ook van lokale handelaars”:

Videospeler inladen...

In Duitsland is het ook geweten dat mensen daar moeten werken op 1 vierkante meter werkruimte

Tom Peeters (ABVV)

Bij die vakbond heerst toch enige argwaan. "Wij hebben gehoord dat Amazon.com in andere landen zeer strikt toekijkt op de timing voor pakjes", zegt Tom Peeters van de socialistische vakbond ABVV. Volgens Peeters is er sprake van een seconderegel per pakje en van een erg beperkte tijd voor bijvoorbeeld toiletpauzes. "In Duitsland is het ook geweten dat mensen daar moeten werken op 1 vierkante meter werkruimte."

"Dat zijn toch zaken waarop we absoluut willen toekijken en ook met de directie in gesprek willen als daar zaken fout lopen", zegt Peeters

Ook bij Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vangen we een gemengde reactie op. "Enerzijds is het goed voor zelfstandigen, want via Amazon kunnen we onze producten ook in pakweg Duitsland verkopen. Anderzijds hoop ik dat het geen concurrentie wordt voor de gezellige winkelstraten van Antwerpen."

"Wanneer je het model van Amazon zou gaan doortrekken, gaan we naar een model waarbij de lokale handel niet meer rendabel is", vreest Danny Van Assche van middenstandsorganisatie UNIZO. "Dat betekent dan lege winkelstraten, veel minder aanbod, maar ook minder inkomsten die naar ons land terugvloeien." Van Assche doet een oproep: "Koop bij handelaars van hier." 

BEKIJK - UNIZO vindt het niet verstandig dat minister-president Jan Jambon persoonlijk het verdeelcentrum heeft geopend:

Videospeler inladen...

Amazon.com is opgericht in 1994 en is uitgegroeid tot het grootste bedrijf dat goederen via het internet verkoopt. Oorspronkelijk verkocht het alleen boeken, maar intussen worden ook andere goederen verkocht.

Amazon is opgericht door Jeff Bezos, die in 2020 als eerste een vermogen van meer dan 200 miljard dollar had.

Amazon.com krijgt niet alleen kritiek voor misbruik wegens monopolievorming, maar haalde in het verleden geregeld het nieuws wegens slechte loons- en arbeidsomstandigheden. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf een echt beleid tegen de vakbonden, nog in de VS zijn veel lonen zo laag dat werknemers er noodgedwongen een andere baan moeten bij nemen, in Duitsland is actie gevoerd tegen slechte werkomstandigheden en tegen het verhoogde risico op mentale en fysieke ziektes.

Meest gelezen