Internationaal Energieagentschap waarschuwt voor gastekort in Europa in winter 2023-24

©  Belga

Europa dreigt in de winter van 2023-2024 geconfronteerd te worden met een tekort aan aardgas. Daarvoor waarschuwt het  Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag. De organisatie roept de regeringen op om “onmiddellijk” actie te ondernemen, in de eerste plaats met maatregelen die de vraag beperken.

tg
Bron: BELGA

Het agentschap schat dat de hoeveelheid aardgas met 30 miljard kubieke meter zou kunnen terugvallen als de aanvoer uit Rusland volledig wegvalt en wanneer er een verdere heropleving van de Chinese economie plaatsvindt. Peking dreigt in dat laatste geval een grote hoeveelheid lng  (vloeibaar aardgas, red.) op te slorpen zodat Europa het met minder zal moeten stellen.

LEES OOK. Wie krijgt energiepremie van 196 euro? Moet je hem zelf aanvragen? En wat als je er geen recht op hebt?

In dat scenario zouden de Europese reserves aan het begin van de winter van 2023-2024 slechts voor 65 procent gevuld zijn, zegt IEA-directeur Fatih Birol.

De  huidige buffer, de recente daling van de gasprijzen en de ongewoon zachte temperaturen, “mogen niet leiden tot al te optimistische conclusies over de toekomst”, waarschuwt het IEA.

Voor deze winter is er geen probleem omdat er kan gerekend worden op reserves die voor 95 procent gevuld zijn.

LEES OOK. Wie profiteert van goedkoop gas uit Zeebrugge? Drie lettertjes op je energiecontract kunnen honderden euro verschil maken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen