"Welkom in Listenbourg": internetgebruikers verzinnen een gloednieuw Europees land om spot te drijven met Amerikanen

De Fransen zijn volledig in de ban van het land Listenbourg. Een land dat helemaal niet bestaat. Wat begon als een enkele tweet om met de vermaarde slechte aardrijkskundige kennis van Amerikanen te spotten, zorgt nu al dagenlang voor dolle pret op het internet.

Zondag post een Twittergebruiker de Europese kaart online met het opschrift: "Ik ben ervan overtuigd dat Amerikanen niet eens weten welk land dit is!" Een pijltje wijst op een landmassa ten westen van Spanje en Portugal. Een landmassa... die niet bestaat. Het is een mopje, om te sollen met de vermaarde slechte kennis van aardrijkskunde bij Amerikanen. Maar dat mopje is intussen een eigen leven gaan leiden.

Het fictieve land krijgt de naam Listenbourg, maar daar stopt het niet, zegt Frankrijk- correspondent Frank Renout in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Het is echt de talk of the town in Frankrijk. De tweet werd duizenden keren gedeeld. Internetgebruikers hebben het land sinds zondag een eigen volkslied toegekend, een Olympische delegatie en véél meer."

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Een tijdlang stond zelfs op Wikipedia een pagina online met een uitgebreide verzonnen geschiedenis. "Daarin stond onder andere te lezen dat Listenbourg een republiek met 59 miljoen inwoners is", vertelt Renout. "En op de vlag van Listenbourg zou het symbool van Napoleon staan, omdat zijn moeder daar zogezegd geboren zou zijn." Die pagina is inmiddels door de online encyclopedie alweer verwijderd. 

En er duiken ook Twitterpagina's op van allerlei zogezegde officiële instanties van Listenbourg, zoals van het "ministerie van binnenlandse zaken", die de Listenbourgse topografie gedetailleerder beschrijft. 

Ook verschillende merken springen op de kar van de mop. Deliveroo laat weten dat koeriers vanaf nu ook in Listenbourg maaltijden aan huis zullen bezorgen, telefonieprovider Free biedt nu ook zijn diensten aan in het land, en gps-applicatie Waze grapt dat ze tenminste weten hoe je in Listenbourg moet geraken. De Franse gemeente La Clusaz kondigt dan weer fier aan op Twitter dat ze een nieuw zusterdorp hebben gevonden in het land.

En zelfs Franse politici kunnen het niet laten om deel te nemen aan alle internetpret. Frans parlementslid Stéphane Vojetta spreekt bijvoorbeeld zijn steun uit voor de toetreding van Listenbourg tot de Europese Unie.

Alle gekheid op een stokje: correspondent Renout kan wel raden waarom net déze tweet zo viraal is gegaan. "De Fransen lachen heel graag met de geografische kennis van Amerikanen. Ze hebben daar namelijk slechte ervaringen mee. Toen in de Parijse banlieus rellen uitbraken, slaagden Amerikaanse media er maar niet in om Franse steden juist op de kaart te plaatsen. Parijs lag plots aan de Middellandse Zee, Nice in het noorden. Dat is blijven hangen!"

Meest gelezen