Een extra minnelijke schikking van ruim 500 euro bovenop een al betaalde verkeersboete, kan dat zomaar?

Veel ondernemers klagen aan dat ze plots na een al lang betaalde verkeersboete toch nog een extra minnelijke schikking in de bus hebben gekregen. Het gaat om een bedrag van meer dan 500 euro, vaak maanden na de verkeersovertreding zelf. Waar komen die bijkomende boetes plots vandaan en kan dat zomaar?

In de mailbox van onze redactie duiken er al enige tijd getuigenissen op van zelfstandigen die een opmerkelijke minnelijke schikking in hun bus vonden. De zoon van Tania (red. volledige naam bekend bij de redactie) bijvoorbeeld werd vorig jaar in mei geflitst met een auto op naam van haar vennootschap. De boete daarvan werd een maand later al betaald, maar vorige maand - anderhalf jaar later dus - kreeg ze plots een extra boete in de bus. Een minnelijke schikking van ruim 500 euro, omdat ze de naam van de bestuurder niet had doorgegeven aan het gerecht.

Het overkwam ook fiscaal expert Michel Maus:

De afgelopen dagen verschenen verschillende soortgelijke verhalen op sociale media. Toch gaat het niet om een nieuwe boete, benadrukt de FOD Justitie. "Al sinds de jaren 90 zijn ondernemingen verplicht om door te geven wie er achter het stuur zat op het moment van een verkeersovertreding en dat wordt ook al langer effectief vervolgd", legt Sharon Beavis van de FOD Justitie uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Wat is er dan concreet veranderd? "Dankzij de digitalisering kunnen we nu efficiënter vervolgen."

Dankzij de digitalisering kunnen we nu efficiënter vervolgen

Volgens Beavis gebeurt dat momenteel nog steeds stapsgewijs en eerder om te sensibiliseren. "Het is niet zo dat alle inbreuken vervolgd worden", legt ze uit. "Het gaat in de meeste gevallen om ondernemingen die al meermaals in de fout gingen. Ze hebben al meermaals de vraag gekregen om inlichtingen te geven over wie er precies achter het stuur zat en hebben die vraag genegeerd. We zitten in een overgangsfase. De vervolging wordt stap voor stap opgedreven."

Is minnelijke schikking wel in verhouding tot de overtreding?

Veel zelfstandigen die onze redactie contacteren, geven aan dat ze de boete niet in verhouding vinden tot de oorspronkelijke overtreding. Is een minnelijke schikking van 509 euro voor het overtreden van de informatieplicht niet erg hoog als de verkeersboete zelf slechts rond de 50 euro was? "Het openbaar ministerie heeft bepaald dat dit type boete standaard 509 euro bedraagt bij de onmiddellijke inning. Dat bedrag staat los van de initiële verkeersovertreding."

Tegelijk valt die tweede boete soms wel erg lang na de overtreding in de bus. In het geval van de eerder vernoemde Tania was dat pas anderhalf jaar na de verkeersinbreuk. "Een inbreuk op de identificatieplicht is twee jaar lang strafbaar, daarna gaan we nooit een boete uitschrijven", zegt Beavis daarover.

Als we in kaart willen brengen wie de veelplegers zijn, moeten we weten wie er achter het stuur zat

Veel ondernemers begrijpen niet waarom de bestuurder apart moet worden doorgegeven als de boete al betaald is. Volgens Justitie draait het rond verkeersveiligheid. "Er vallen nog veel verkeersslachtoffers in ons land, meer dan in de buurlanden" luidt het. "Als we in kaart willen brengen wie de veelplegers zijn, moeten we weten wie er achter het stuur zat. De ondernemingen zijn daarin onmisbare partners."

Hoe kun je dan als ondernemer een boete vermijden? "Je kunt online heel gemakkelijk een overzicht krijgen van dossiers waar dat nog niet in orde is", aldus Beavis. "We moedigen alle firma’s aan dat zo snel mogelijk te doen." Al is dat lang niet zaligmakend: verschillende ondernemers geven aan dat dit online systeem niet altijd even goed werkt.

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen