©  anp

Nederlandse regering zal zich excuseren voor slavernijverleden

De Nederlandse regering zal in december excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat hebben ingewijden donderdag bevestigd na een bericht van RTL Nieuws. De verwachting is dat de excuses in december worden aangeboden als de bewindspoeg reageert op het rapport van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de aanbevelingen hieruit is ook om excuses aan te bieden.

Bron: BELGA

Er wordt verder 200 miljoen euro vrijgemaakt voor een bewustzijnsfonds. Hiermee worden bijvoorbeeld lespakketten voor scholen betaald. Ook komt er 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum, dat in Amsterdam zal komen.

Het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden zei afgelopen zomer dat Nederland moet erkennen dat het misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd met de slavenhandel, die voortduurde tot 1863, en daar excuses voor moet maken. Ook moet de overheid volgens het college bereid zijn om dit “historische onrecht” en de langdurige gevolgen daarvan te herstellen.

In het regeerakkoord heeft de regering al gezegd dat ze in 2023 extra aandacht wil besteden aan het slavernijverleden. “We willen meer aandacht geven aan onze gezamenlijke geschiedenis.” Naar dat herdenkingsjaar in teken van dit slavernijverleden heeft koning Willem-Alexander ook verwezen in zijn laatste troonrede.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer