Het reddingsschip Ocean Viking heeft de voorbije dag 234 bootvluchtelingen opgevangen
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Italië weigert reddingsschepen met duizendtal bootvluchtelingen toegang tot havens

Verschillende hulporganisaties roepen de Italiaanse overheid op om drie reddingsschepen met in totaal 1.000 geredde vluchtelingen en migranten de toegang tot de Italiaanse havens te verlenen. De bootvluchtelingen werden de voorbije dagen opgepikt door de reddingsschepen Geo Barents, Ocean Viking en Humanity 1. De Italiaanse regering reageert voorlopig niet op de oproep. Eerder deze week zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi dat het land onder wiens vlag een reddingsschip vaart verantwoordelijk is voor de migranten die in internationale wateren worden opgepikt.

De voorbije dagen hebben de Noorse reddingsschepen Geo Barents en Ocean Viking en het Duitse reddingsschip Humanity 1 een duizendtal bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee gered. De hulporganisaties Artsen Grenzen, SOS Mediteranee en SOS Humanity roepen de Italiaanse overheid op hen toegang te geven tot de Italiaanse havens om de vluchtelingen en migranten aan land op te vangen.

Geo Barents heeft 572 mensen aan boord, Ocean Viking 234 en Humanity 1 179. Onder hen ook tientallen onbegeleide minderjarigen. Ze werden gered sinds 22 oktober en zitten nog steeds vast op de schepen.

BEKIJK - "Er is onvoldoende ruimte om te slapen. We slapen op de grond en het is bijzonder koud", zegt een bootvluchteling op de Geo Barents:

Videospeler inladen...

De Italiaanse regering en de overheid van Malta hebben nog niet gereageerd op de oproep om veilige haven te verlenen aan de schepen. Duitsland heeft al onderhandeld met de Italiaanse overheid om het onder Duitse vlag varende schip Humanity 1 toegang te verlenen, maar tot een akkoord zijn ze nog niet gekomen.

Eerder deze week zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi in de Italiaanse media dat het land onder wiens vlag een reddingsschip vaart, verantwoordelijk is voor de migranten en vluchtelingen die in internationale wateren worden opgepikt.

vluchtelingen en migranten op de Ocean Viking
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De tijd begint te dringen voor de duizend vluchtelingen en migranten. "We zijn hier aan boord met 572 mensen. Het dek is overvol en mensen hebben nauwelijks ruimte om te bewegen. De vluchtelingen en migranten moeten zo snel mogelijk van boord kunnen gaan op een veilige plaats. De situatie wordt elke dag moeilijker en de voorraden raken op", zegt Caroline Willemen, de coördinator van Artsen Zonder Grenzen op de Geo Barents.

De woordvoerster van de Europese Commissie Anitta Hipper zegt dat ze op de hoogte is van de situatie op de drie schepen, maar ze benadrukt dat de Commissie de operaties op zee niet coördineert. "Het redden van levens op zee is een morele plicht en een wettelijke verplichting voor lidstaten onder internationaal recht", reageert Hipper.

Het aantal vluchtelingen en migranten dat over de Middellandse Zee in Italië aankomt is de eerste tien maanden van het jaar gestegen tot 85.991. In dezelfde periode in 2021 bereikten 53.825 bootvluchtelingen Italië.

De aankomst van deze mensen vormt al jaren een heet hangijzer in de Italiaanse politiek en in de relaties van Italië met de Europese Unie. De EU doet volgens Italië te weinig om hen te helpen bij het opvangen en overnemen van deze mensen. 

Op 25 oktober werden 56 bootvluchtelingen gered door de bemanning van de Ocean Viking
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen