© AP

Verjaardag in mineur: Europese leiders vieren 60 jaar EU zonder Groot-Brittannië

Precies zestig jaar na de ondertekening van de verdragen van Rome hebben de Europese leiders in de Italiaanse hoofdstad de Verklaring van Rome aangenomen. Wegens de Brexit reisde de Britse premier Theresa May niet naar Rome af. Zowel in Rome en Londen komen mensen op straat om te demonstreren voor en tegen de Europese Unie.

In het document zetten de Europese leiders de verwezenlijkingen van de Europese samenwerking in de verf en blikken ze vooruit op de toekomst van de EU. De eenheid van de Europese Unie wordt benadrukt, maar er wordt ook ruimte gelaten aan een Europa met verschillende snelheden.

Tot donderdagavond nog dreigden de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Poolse collega Beata Szydlo ermee de Verklaring niet te ondertekenen. Dat deden ze zaterdag toch. In de statige zaal van de Horatii en de Curiatii in de Capitolijnse Musea, dezelfde plek waar op 25 maart 1957 de stichtingsverdragen van de EEG en Euratom werden ondertekend, veinsde een grijnzende Szydlo wel even dat ze twijfelde of ze wel zou tekenen.

© AFP

De Verklaring werd uiteindelijk door 27 staatshoofden en regeringsleiders ondertekend. Onder hen de Belgische premier Charles Michel.

Protesten in Rome en Londen

In Rome verzamelen honderden mensen zich zaterdag voor enkele demonstraties voor en tegen de Europese Unie. In Londen intussen zijn demonstranten op straat gekomen om te protesteren tegen de Brexit.

In de voormiddag hing er een gespannen rust in de Italiaanse hoofdstad, zegt een journalist van DPA. Veel winkels zijn gesloten. Enkele honderden mensen demonstreerden pro Europa en droegen Europese vlaggen met zich mee.

Duizenden agenten zijn op de been om de manifestaties in goede banen te leiden. In de namiddag staan enkele tegenbetogingen gepland. De politie stelt alles in het werk om confrontaties tussen beide groepen te vermijden.

© REUTERS

In Londen zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de Brexit. De demonstranten verzamelden, net zoals in Rome in een stralende lentezon, in de buurt van Hyde Park. In een mars voor Europa trekken ze in de richting van het Britse parlement. Veel demonstranten hebben ook gele bloemen bij om neer te leggen op de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanval deze week aan het Britse parlement.

© AP

“Gaat Europa ten onder aan drank en vrouwen?”

Onze reporter Lex Moolenaar blikt met gemengde gevoelens terug op zestig jaar EU. “De chaos waarin dat in 1957 gebeurde, is kenschetsend voor de geschiedenis van de EU. Moeten we dat historische feit vieren als een heuglijke gebeurtenis? Of dreigt (West-)Europa ten onder te gaan aan drank en vrouwen?”

Lees hier zijn opiniestuk.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER