“Meloni haalt net als Orban haar neus wel op voor Europa, maar niet voor Europees geld”

Liliana Casagrande

Giorgia Meloni, de nieuwe radicaal-rechtse premier van Italië, heeft Brussel uitgekozen voor haar eerste buitenlandse reis. Voor iemand die bekendstaat als euroscepticus is zo’n bezoek meer dan een formaliteit. Maar net zoals haar goede vriend de Hongaarse premier Viktor Orban haalt Meloni haar neus niet op voor Europese financiële steun.

Half september lanceerde ze haar boodschap aan Europa. Als zij premier zou worden, zou ze aan de Europese instellingen vertellen dat hun “feestje afgelopen is”. Of ze die woorden donderdagavond heeft herhaald terwijl ze vriendelijk ontvangen werd? Wellicht niet. Maar voor een radicaal-rechtse partij zijn zo’n uitspraken meer dan verkiezingspraat. Meloni mag zich proberen te profileren als gematigd conservatief, vroeg of laat duikt die slogan toch weer op.

Vlak voor haar bezoek aan Brussel kondigde Meloni aan dat de Italiaanse stem in Europa voortaan luid zou klinken. Maar met een staatsschuld van 150 procent – alleen Griekenland doet het slechter - kan je niet veel eisen stellen. Niet alleen de financiën zijn een probleem. De redelijk voorspelbare standpunten van de nieuwe Italiaanse regering zullen wel voor meer fricties zorgen. Meloni heeft in elk geval al meteen boel met Duitsland. Een Duitse boot met honderd minderjarige vluchtelingen mag van haar namelijk niet aanmeren in een Italiaanse haven. Nog voor het eerste Europese aperitief van Meloni kijken we dus naar een heruitzending van een oude Italiaanse soap.

Over de verhoudingen tussen Italië en Rusland moet Europa zich trouwens ook zorgen maken. De nieuwe Italiaanse premier heeft weliswaar meer dan eens onderstreept dat ze aan de kant van Oekraïne staat. Maar haar regeringspartners Silvio Berlusconi en Matteo Salvini zijn wel al geregeld in opspraak zijn gekomen wegens hun Russische connecties. Van Berlusconi lekte zelfs vlak voor de eedaflegging van de regering een geluidsfragment uit waaruit blijkt dat hij met Poetin wodka ruilt voor wijn. Meloni zal dus haar eigen regering in het gareel moeten houden. Dat is zonder twijfel haar grootste uitdaging.

Meloni heeft zich al eerder gekant tegen Europese acties om de verslechterde democratische situatie in Hongarije en Polen aan te pakken. Als ze dat als premier blijft volhouden, is dat lastig voor alle lidstaten en zeker voor de Italianen. Dat de regering start met een strenge wet tegen samenscholing, voedt natuurlijk al het idee van een land waar de vrijheid wordt ingeperkt. Aanleiding is trouwens een groot maar illegaal feestje, met duizenden jongeren. Die wet heeft alle andere Italiaanse problemen voor even verdrongen. Zelfs de fascistische sympathieën van een aantal regeringsleden, zo boos zijn de Italianen.

Meloni heeft woord gehouden: het feestje is afgelopen. Toch dat in eigen land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer