Twee zwarte Amerikanen bezitten rechten op slogan "White lives matter" om rapper Ye een hak te zetten

Twee zwarte Amerikaanse radiopresentatoren hebben de rechten op de slogan "White lives matter" (Witte levens doen ertoe) verkregen. Daardoor kan de Amerikaanse rapper Ye, beter bekend als Kanye West, geen kledij op de markt brengen met die slogan zonder hun toestemming. "We willen niet dat iemand rijk kan worden van deze slogan die zwarte mensen kwetst", zeggen ze.

De slogan "White lives matter" ontstond als reactie op de protestbeweging Black Lives Matter (zwarte levens doen ertoe). Black Lives Matter kaartte oorspronkelijk het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten aan, maar is ondertussen uitgegroeid tot een internationale beweging tegen racisme ten opzichte van zwarte mensen.Ā 

Als tegenreactie hebben extreem-rechtse groeperingen zoals de Ku Klux Klan, Proud Boys en Aryan Renaissance Society de slogan "White lives matter" geĆÆntroduceerd.

Begin oktober zorgde de Amerikaanse rapper Ye voor ophef toen hij op de modeweek in Parijs een T-shirt showde met de slogan "White lives matter". Verschillende mensen verlieten de zaal uit protest en Ye werd op sociale media overstelpt met kritiek. Daarop reageerde hij met anti-semitische uitspraken. Uiteindelijk lieten het sportmerk Adidas en het modemerk Balenciaga hem vallen.

Ye poseerde samen met de conservatieve talkshowhost Candace Owens op de modeweek in Parijs:

Ye zei dat hij de controversiĆ«le T-shirts op de markt zou brengen, maar dat zal nu niet gaan zonder toestemming van Ramses Ja en Quinton Ward, twee radiopresentatoren uit Arizona.Ā Zij kregen de rechten op de slogan van een luisteraar die anoniem wenst te blijven. Iedereen die de slogan commercieel wil gebruiken, zal hun toestemming moeten vragen.

Aan CNN vertelden Ja en Ward dat ze niet willen dat de slogan in de verkeerde handen valt en dat mensen er grof geld mee zouden verdienen. Ze verwezen daarbij ook naar Ye.Ā "Hoewel hij met zijn soms gekke uitspraken veel mensen kwetst en verdeeldheid zaait, heeft hij een heel trouwe aanhang. Telkens als hij iets op de markt brengt, verkoopt het uit."

Ramses Ja en Quinton Ward zijn zelf voorvechters van Black Lives Matter. In hun radioshow klagen ze raciale ongelijkheid aan.Ā 

Meest gelezen