Foto: Radio2

Met de broodrooster naar Antwerpse Opera: bezoekers familievoorstelling laten kapotte spullen herstellen in de foyer

In de Antwerpse Opera konden bezoekers die gisteravond naar de familievoorstelling "Rizoom" kwamen kijken, meteen ook kapotte spullen laten herstellen. Voor 1 keer was er een repair cafe georganiseerd in de foyer van de Opera. In het totaal brachten de bezoekers 25 spullen mee om te laten herstellen, zoals knuffelberen, kledij en koffiezetapparaten. Met het initiatief wil Opera Ballet Vlaanderen focussen op het thema duurzaamheid. 

Gisteravond konden bezoekers die naar de voorstelling “Rizoom” gingen kijken in de Opera van Antwerpen hun kapotte spullen meebrengen en die laten herstellen in de Repair Foyer. “Mensen konden hun spullen binnenbrengen, naar de voorstelling kijken en ze daarna terug naar huis nemen”, vertelt Wilfried Eetezonne van Opera Ballet Vlaanderen. 

Dat Repair Foyer georganiseerd werd tijdens “Rizoom”, was ook niet toevallig gekozen. “In de voorstelling worden heel wat dingen hergebruikt. De kostuums kwamen vanuit kostuumatelier en werden gerecycleerd”, zegt Eetezonne. “Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons bij Opera Ballet Vlaanderen en kadert binnen die voorstelling, dus we dachten: we trekken dat door naar de foyer en gaan zien of het een succes is vanavond.”

Er zijn mensen die kapotte spullen hebben en mensen die het kunnen herstellen. Zij vinden elkaar en dat vind ik fantastisch
Hersteller Wilfried

Repair Foyer werd georganiseerd in samenwerking met vzw Naaipunt en de vrijwilligers van Posthof. “We hebben al heel wat spulletjes binnengekregen”, zegt Annelies van buurthuis Posthof. “We vinden het belangrijk dat mensen vooral beginnen na te denken over wat je allemaal met kleren kan doen. Gooi ze niet zo maar weg. Een T-shirt kan een tas worden, een hemd kan een kussensloop worden, er zijn zoveel mogelijkheden.” Ook de herstellers zijn enthousiast: “Er zijn mensen die kapotte spullen hebben en er zijn mensen die het kunnen herstellen. Zij vinden elkaar en dat vind ik gewoon fantastisch”, zegt hersteller Wilfried.

De bezoekers vonden het een fijn initiatief. "Mijn elektrische tandenborstel laadt niet meer op en lag al lang in de kast. Het zou fijn zijn als hij hersteld kan worden, want dat is ook beter voor het milieu. Twee vliegen in één klap", klinkt het. Repair Foyer werd voorlopig eenmalig georganiseerd, maar Opera Ballet Vlaanderen bekijkt of ze dit nu vaker gaat doen.

Foto: Radio2
Foto: Radio2

Meest gelezen