het toekomstbeeld van Gent door de Chinese kinderen Xinwan Yuan en Shangxi Li

Kinderen in China tonen Gent in de toekomst op tentoonstelling: vliegende schotels, robots en... Belgisch bier

In Gent loopt dit weekend een gratis tentoonstelling waar 200 tekeningen te zien zijn die een toekomstbeeld tonen van China of Gent. De tekeningen zijn van de hand van Gentse kinderen die Chinees leren én van Chinese kinderen. "Kunstleraren in China hebben de kinderen Gent helpen leren kennen", zegt organisator Hannes Van Cauwenberghe. 

De Gentse Long Dragon School, die Chinese les geeft aan kinderen en jongeren, bestaat een jaar en viert dat met de tentoonstelling “Visions of the future” in de Zebrastraat in Gent. Op de gratis tentoonstelling zijn 200 Chinese én Gentse kindertekeningen te zien. “De kinderen kregen de opdracht om letterlijk een toekomstbeeld te schetsen van een plaats aan de andere kant van de wereld. Ze zijn, via kunstleerkrachten, op zoek gegaan naar informatie over en afbeeldingen van China én Gent. In de tekeningen komen bekende elementen terug zoals de Graslei, kathedralen en Belgisch bier. Ze hebben er duidelijk werk in gestoken”, vertelt Hannes Van Cauwenberghe van de Long Dragon School. 

Chinese taal en cultuur

De Gentse school heeft al een 200-tal kinderen kennis laten maken met de Chinese taal en cultuur. “We zijn neutraal en hebben geen banden met het Chinese regime. We willen kinderen en jongeren op een speelse manier kennis laten maken met China. Dat doen we met lesgevers die hier in Vlaanderen aan de universiteit sinologie hebben gestudeerd”, benadrukt Van Cauwenberghe. De school geeft zowel privé- als groepslessen in het Gentse. “We werken met één school waar we na de lestijd Chinees geven, de andere lessen gebeuren online of aan huis.” Een reeks van 10 groepslessen bij de school kost 150 euro.

Er is geen sprake van censuur, het Chinese regime bepaalt niet wat het lesmateriaal is
Hannes Van Cauwenberghe, Long Dragon School

“We werken met professionele lesgevers en willen kinderen vooral laten kennismaken met een taal en cultuur die ze nog niet kennen. We spreken ook over het regime en over de geschiedenis. Ons lesmateriaal is in het Nederlands, daarin verschillen we toch van andere Chinese scholen.” Van Cauwenberghe benadrukt dat het Chinese regime geen zeggenschap heeft in wat de school doet. “We zijn een onafhankelijke organisatie die bruggen wil bouwen tussen België en China. We willen een dialoog tussen beide partijen, we kiezen geen kant.” 

"Bruggen bouwen"

Van Cauwenberghe richtte de school op na een uitwisseling van een half jaar in China. Hij studeerde zelf later ook Chinees in Shanghai en Gent. “Ik geef zelf geen les maar spreek het wel voldoende om contacten te leggen in China. We werken bijvoorbeeld ook samen met een Chinees magazine.” Van Cauwenberghe benadrukt dat hij kinderen en jongeren wil klaarstomen voor contacten met China in de toekomst. 

De tentoonstelling “Visions of the future” loopt van 5 tot 6 november in de Zebrastraat in Gent en is gratis. 

Meest gelezen