Nicole en Hugo toen ze Radio 2 Zomerhit wonnen met "De Pastorale"

Wemmel opent rouwregister voor Nicole Josy: "Onze ereburger op gepaste manier herdenken"

De gemeente Wemmel gaat een rouwregister openen voor Nicole Josy. De zangeres overleed na een val in haar huis. Nicole is opgegroeid in Wemmel en woonde er al jaren, samen met Hugo. Ook in GC De Zandloper, waar Nicole en Hugo vaak optraden,  reageren ze aangedaan. En ook in het woonzorgcentrum waar de mama van Nicole verbleef, komt het nieuws hard aan. 

"Nicole was al een tiental jaar ereburger van de gemeente", vertelt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel). "Ik heb Nicole persoonlijk niet zo goed gekend, ze was een telg van een Wemmelse familie. Maar haar mama kende ik wel omdat zij lid was van seniorenverenigingen in onze gemeente."

Zaterdag kan je in het gemeentehuis van Wemmel tussen 10u en 12u en tussen 14u en 16u een rouwregister ondertekenen. Ook volgende week kunnen mensen daar nog een boodschap in noteren tijdens de openingsuren.

Dit is een donderslag bij heldere hemel, het is een icoon dat verdwijnt

Kristof Smet, GC De Zandloper

Het nieuws van het overlijden van Nicole komt ook hard binnen bij het gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel, waar Nicole en Hugo vaak hebben opgetreden. "Dit is een donderslag bij heldere hemel. Het is een icoon die verdwijnt", zegt centrumverantwoordelijke Kristof Smet. "We hadden hier ook een speciale band met haar. Nicole en Hugo waren altijd bereid om mee te werken als we iets organiseerden."

Paarse kostuums met olifantenpijpen

Het laatste optreden van Nicole en Hugo was in de Zandloper in Wemmel en daar heeft Smet hele goeie herinneringen aan. "In 2015 hebben ze hier bij ons hun allerlaatste afscheidsconcert gegeven. Ze hebben ook ooit een tentoonstelling georganiseerd met allerlei kledingstukken zoals de bekende paarse broeken met olifantenpijpen."

Smet herinnert zich ook hoe Nicole en Hugo zich engageerden voor de inwoners tijdens de coronaperiode. "We wilden een warme en positieve boodschap brengen en hebben toen met ons team een kerstsingle opgenomen. Het was een nummer van Nicole en Hugo waar we een kerstlied van gemaakt hebben. En dan hebben Nicole en Hugo thuis een filmpje gemaakt met een kerstboodschap om mensen aan te sporen om onze grote kerstboom mee te komen versieren. Dat warme en hartelijke typeerde hen."

Peter en meter van woonzorgcentrum Wemmel

Ook de bewoners van woonzorgcentrum Hestia in Wemmel zijn geschokt na het nieuws over het overlijden van Nicole. "De mama van Nicole, Lucienne, die "Mamy" genoemd werd, verbleef hier", vertelt Phaedra Mourisse van Hestia. "Ze is op haar 99ste overleden. En Nicole en Hugo zijn ook meter en peter van het woonzorgcentrum. Ze traden altijd op tijdens onze feesten en ze sponsorden evenementen. Veel bewoners hebben een speciale band met hen."

Phaedra Mourisse van het woonzorgcentrum

"Ik ben echt geschrokken toen ik nieuws hoorde", vertelt Magda, een van de bewoners. "Ik heb vaak gepraat met Nicole, want toen "Mamy" hier verbleef, hielp ik haar altijd met eten geven en dan bracht ik haar nadien naar haar kamer. Nicole was een verstandige, charmante vrouw." Ook bewoner Christiane is erg emotioneel: "De mama van Nicole verbleef hier twee kamers verder en iedere dag kwamen Nicole en Hugo haar bezoeken. Vaak zelfs twee keer per dag. Nicole was heel bescheiden en discreet, ze drong zich nooit op." 

De begrafenisplechtigheid voor Nicole vindt plaats op zaterdag 12 november om 14 uur.

Meest gelezen