Radio2

Kosten van werken rond kerk van Oostkerke blijven maar oplopen door archeologisch onderzoek: "Al meer dan 350 skeletten ontdekt"

Joachim Coens (CD&V), de burgemeester van Damme, maakt zich zorgen over de dure archeologische opgravingen rond de kerk van Oostkerke. Tijdens riolerings- en wegenwerken werden al meer dan 350 skeletten ontdekt. Omdat het er zoveel zijn, duren de archeologische opgravingen al zes maanden, terwijl ze eerst maar op twee weken hadden gerekend.

In Oostkerke, een deelgemeente van Damme, zijn archeologen al een half jaar bezig met het blootleggen van menselijke resten. Tijdens riolerings- en wegenwerken botsten medewerkers op enkele skeletten. Oorspronkelijk zou het archeologisch onderzoek zo’n twee weken duren, maar doordat de archeologen nog steeds skeletten blijven vinden, duurt het ondertussen al een half jaar. 

Dat brengt ook een hoge kostprijs met zich mee. "Per gevonden skelet loopt de kostprijs op tot wel 1.000 euro. En ook de archeologen en het werk moeten betaald worden", vertelt burgemeester Coens. "Ondertussen zijn er al zo’n 350 skeletten gevonden. Op dit moment kosten de werken al een half miljoen euro en de teller blijft oplopen."

De stad Damme weet niet hoeveel de werken op het einde van de rit zullen kosten, maar ondertussen vraagt de burgemeester wel al financiële hulp aan de Vlaamse overheid. "Vanaf 1 januari wordt er een subsidie ingevoerd voor archeologische vondsten. Op die manier worden de werken ook voor een stuk door Vlaanderen gesubsidieerd", zegt Coens. 

Meest gelezen