Chinese raket die ongecontroleerd terugkeerde naar de aarde, is neergekomen in Stille Oceaan

De resten van een Chinese draagraket die ongecontroleerd op de terugweg waren naar de aarde, zijn neergekomen in de Stille Oceaan. Dat meldt het ruimtecommandocentrum van het Amerikaanse leger. Normaal keert zo'n raket op een gecontroleerde manier terug naar de aarde, maar dat was hier dus niet het geval. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemt de Chinese werkwijze "onverantwoord".

De Chinese raket die afgelopen maandag een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd, is vrijdag teruggekeerd in de dampkring. De brokstukken zijn in de Stille Oceaan gevallen, zo heeft United States Space Command van het Amerikaanse leger op Twitter gemeld. 

Voordat de restanten van de raket in de oceaan stortten, vlogen ze over Zuid-Europa. In delen van Spanje werd het luchtruim daarom tijdelijk gesloten.

Het was even spannend, omdat China niet precies kon voorspellen waar het afval zou neerkomen. Wanneer zo'n raket ongecontroleerd terugkeert, zweeft ze rond de aarde totdat de zwaartekracht haar naar beneden haalt. 

Hemels Paleis

De raket werd afgelopen maandag gelanceerd om het laatste onderdeel van het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis) de ruimte in te brengen. 

Het gaat om een Lange Mars 5B-raket, een erg krachtige draagraket. Volgens de Chinese overheid dreigde er nooit gevaar, omdat het grootste deel van de raket opbrandt in de atmosfeer. Het is al de vierde keer dat China zo'n raket lanceert. Vorig jaar landden de brokstukken in de buurt van de Malediven-eilandengroep in de Indische Oceaan. 

NASA-topman Bill Nelson liet zich eerder al kritisch uit over de Chinese werkwijze. "Het is duidelijk dat China niet verantwoord omgaat met zijn ruimteafval. Het is van groot belang dat China en alle landen die aan ruimtevaart doen verantwoord en transparant handelen. Als er objecten uit de ruimte terug naar de aarde komen, moeten ze het risico minimaliseren op schade aan mensen en eigendommen." 

Meest gelezen