ANTWERPEN LIVE. Onze economiejournalist Christof Willocx over de woonenquête: “We zouden een plafond hebben bereikt”

70% van de Antwerpenaren vreest dat ze geen huis meer kunnen kopen in de toekomst door de hoge prijzen. Dat blijkt uit onze woonenquête over ‘wonen in de provincie’. Velen zien de toekomst somber in, maar er is ook een beetje goed nieuws. Economiejournalist Christof Willocx geeft meer duiding.

emke

Je kunt er niet omheen. In de voorbije vijf jaar is de prijs op de vastgoedmarkt gestegen met 36%, waarvan 8% in het laatste jaar. Daar komt nog eens bij dat de hypothecaire rente stijgt. “Vastgoed is superduur geworden”, aldus journalist Willocx. Maar er lijkt een lichtje aan het eind van de tunnel te zijn. “In de laatste vastgoedcijfers van het derde kwartaal dit jaar zie je dat de prijs in negen gemeenten is gedaald, in Boechout wel tot 15%. Enkele jaren geleden was dat ondenkbaar.”

LEES OOK. Kickstart je woondroom: Gazet van Antwerpen geeft 57.000 euro weg

“Ook econome van de ING-bank schatten dat de prijs zal stabiliseren, ook al is de inflatie zo hoog. We moeten ergens een plafond hebben bereikt”, zegt Willocx.

Uit de enquête blijkt ook dat mensen hun prioriteiten verleggen wanneer ze naar een huis kijken. Tijdens corona verlangde iedereen naar een stukje eigen tuin, maar nu komt de energiezuinigheid op de eerste plaats. “Er zijn enkele fenomenen die binnenkort in onze krant verschijnen zoals houtskeletwoningen en tiny houses.”

Meer weten over onze woonenquête? LEES OOK. Onze grote woonenquête: eigen stekje kopen? Steeds meer kandidaten haken af door stijgende prijzen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER