Foto: Radio2

Afvalverbrandingsoven in Wilrijk krijgt proefvergunning van 2 jaar: "Halfslachtige beslissing in verhaal zonder einde" 

De afvalverwerkingsinstallatie van intercommunale ISVAG in Wilrijk heeft naast een langdurige omgevingsvergunning van 20 jaar gegrepen, maar krijgt wel een proefvergunning van 2 jaar. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kent die toe op voorwaarde dat ISVAG binnen 2 jaar extra bewijs kan leveren dat de oven geen nadelige impact op het milieu en de mensen in de buurt heeft.

De afvalverwerkingsinstallatie van intercommunale ISVAG in Wilrijk heeft van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een proefvergunning van 2 jaar gekregen. Dat is niet de langdurige omgevingsvergunning voor 20 jaar die het bedrijf had gevraagd. De minister wil, op aanraden van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC), extra bewijs en maatregelen zien die vooral een goede luchtkwaliteit verzekeren. Het gaat dan specifiek om aanpassingen die de uitstoot verminderen. 

"ISVAG zelf is blij met deze beslissing", verduidelijkt Kristof Bossuyt, de voorzitter van de raad van bestuur. "We kunnen verder instaan voor de verwerking van het huisafval van een miljoen Antwerpenaren. De keuze voor een proefvergunning is vrij logisch aangezien een arrest van de Raad van Vergunningsbetwistingen over de stikstofuitstoot in september nog leidde tot een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. De GOVC is dus ook logischerwijs voorwaardelijk positief." 

Is een langdurige hervergunning of een nieuwe oven zelfs nodig? Die vraag is nog steeds niet beantwoord

Schepen van Leefmilieu Hans Cops (GROEN) in buurgemeente Aartselaar

De intercommunale beseft volgens Bossuyt dat er werk aan de winkel is. "Als we ons huiswerk doen en kunnen aantonen dat de stikstofuitstoot geen impact heeft op mens en milieu, dan kan een langere vergunning zeker afgeleverd worden. Dat zal zeker het geval zijn als we het warmtenet verder kunnen uitrollen. We willen onze energieproductie opdrijven. We voorzien 25.000 gezinnen van elektriciteit en restwarmte voor bedrijven in de omgeving. Daardoor zijn ze niet langer afhankelijk van aardgas en vermijden ze net enorm veel uitstoot." 

Straatje zonder einde

Maar niet iedereen is er lang zo zeker van dat het bedrijf het uitstel verdient. "Een proefperiode van 2 jaar hadden we verwacht. Eerst was er sprake van een nieuwe oven of een hervergunning voor 20 jaar. Dat is nu van tafel geveegd. Dat wil toch zeggen dat we ergens gelijk hebben. Waarom zouden ze anders van 20 naar 2 jaar gaan?", zegt schepen van Leefmilieu Hans Cops (GROEN) van buurgemeente Aartselaar, dat ook al een negatief advies gaf voor de langdurige hervergunning.

"Het gaat voor ons vooral om de volksgezondheid", vervolgt Cops. "Tien jaar geleden kreeg ISVAG een hervergunning met dezelfde vraag. Het bedrijf moest met een toekomstvisie komen en alternatieven uitwerken. Dat is in de tussentijd weer niet gebeurd. Nu krijgen ze weer een proefperiode. We vrezen dat het op hetzelfde zal uitdraaien. Wij zijn persoonlijk voor een uitdoofscenario, waarbij  de oven over 2 jaar sluit." 

Volgens de schepen wordt een cruciale vraag niet beantwoord. "De vraag moet gesteld worden of een hervergunning of een nieuwe oven wel nodig zijn. Er is misschien te weinig afval om alle ovens te voeden. We zullen de situatie alleszins opvolgen. Even goed is er dan weer een hervergunning. Het is een verhaaltje zonder einde en vooral opnieuw een halfslachtige beslissing. Dat terwijl Aartselaar in alle processen gelijk krijgt." 

Meest gelezen