Toon Lenaerts met zoontje Lorens: “Ik woon in Peer, dat heeft meegespeeld in mijn overstap van Dessel naar Bocholt.”© Dick Demey

Toon Lenaerts is blij met overstap naar Bocholt: “Nu kan ik mijn kindjes voor training nog even knuffelen”

’Bouwen aan de toekomst’. Dat lijkt dit seizoen het motto van Bocholt VV. De Noord-Limburgers rekenen daarvoor onder andere op Toon Lenaerts. De 32-jarige verdediger is docent… ‘professionele bachelor bouw’ aan de hogeschool. “Ik ben het dus gewoon om met de jeugd om te gaan.”

Eddy Stienissen

Een duel tussen de nummers zes en tien van 2B, dat is Bocholt-Hades zaterdag (20.00u). Bij Bocholt VV vormt Toon Lenaerts sinds dit seizoen - samen met Regales, Azevedo en doelman Stijn Wertelaers - de ruggengraat van de ploeg. Lenaerts werd bij Bocholt binnengehaald omwille van zijn ervaring, maar de staf zag in hem ook een inspiratiebron en begeleider van de flink vernieuwde en vooral verjongde kern. En die rol lijkt de 32-jarige centrumverdediger - na negen speeldagen - op het lijf geschreven.

“Wij hebben dit seizoen echt wel een jong team, met heel wat prille twintigers”, reageert Lenaerts. “Spelers met heel veel potentieel, maar met weinig ervaring op dit niveau. Dat de kern niet aleen jong, maar ook nog nieuw voor mekaar is, maakt dat proces alleen maar ingewikkelder. Het is en het zal wellicht ook een seizoen van vallen en opstaan blijven. Dat er geen uitgesproken ambities waren, maakt het wel een beetje makkelijker. Zo leren de jonge spelers het spelletje ook te relativeren.”

©  Dick Demey

Hogeschool Geel

Van de oudere garde wordt verwacht dat zij de jongeren (bij)sturen.

“Een opdracht, die me als docent aan de Geelse hogeschool Thomas More zeker niet vreemd is”, aldus Lenaerts, die actief is in de opleiding Professionele bachelor Bouw. “Ik ben het wel gewoon om met jonge krachten om te gaan. Dat is telkens weer een uitdaging, maar tegelijk biedt dat ontzettend veel voldoening. Wij leiden onder andere studenten op, die als werfleider bij aannemers terechtkomen. Ook de energieproblematiek komt bij ons aan bod, maar expliciet wordt het in mijn lessen - onder andere 3D modelleren, uitvoeringsvakken en projectbegeleiding - niet behandeld. Wij doceren wat in de bouw echt belangrijk is en dan vooral wat de duurzaamheid van materialen betreft. Het is verriijkend, ook door de inbreng van die jonge en gemotiveerde gasten.”

En zeggen dat Lenaerts eerder toevallig in het onderwijs belandde. “Na mijn studies industrieel ingenieur in Diepenbeek ben ik in Geel aan de slag gegaan in het onderzoekscentrum van de school. Dat betrof vooral energiezuinig bouwen en duurzaamheid. Na twee jaar vroegen ze mij om even een zwangere collega te vervangen en de jaren nadien werd mijn opdracht stelselmatig uitgebreid.”

©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Gezinsvriendelijker

“Of ik buiten de lesuren ook fanatiek bezig ben met energie? Niet echt hoor. Ik weet wel veel over zuinig verbruik, maar buiten de zonnepanelen is onze nieuwe woning in Peer een huis van een doorsnee burger. Dat huis heeft wél meegespeeld bij mijn overstap van Dessel naar Bocholt. Ik heb soms les tot half zes en dan reed ik de voorbije jaren steevast meteen door naar Dessel. Nu kan ik nog eventjes in Peer mijn kindjes van 4,5 en 1,5 jaar knuffelen voor ik naar de training trek.”

“Hades zaterdagavond? Het wordt een moeilijke en wellicht evenwichtige partij. Maar een zege zou de opdoffer van Diegem wel een beetje verzachten.“