Kunststudenten betoogden de afgelopen weken tegen het schrappen van de projectsubsidies. © Joris Herregods

Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) zoekt geld om beginnende kunstenaars te steunen: “Dit komt niet door het protest tegen schrappen projectsubsidies”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zoekt geld om startende kunstenaars te kunnen ondersteunen in 2024 en 2025. Daarmee wil ze na het schrappen van de projectsubsidies toch nog enige ondersteuning geven aan deze kunstenaars. “Ik ga binnen mijn eigen cultuurbudget op zoek naar geld”, zegt Ait Daoud.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) schrapt projectsubsidies en indexeert subsidies niet

Met het schrappen van de projectsubsidies van 720.000 euro per jaar en dit voor de volgende drie jaar kwam er veel protest vanuit de cultuursector en de kunststudenten. Ait Daoud benadrukt dat de projectsubsidies niet gaan terugkomen. Ze werkt wel aan een nieuw subsidiereglement dat zich specifiek richt op de ondersteuning van beginnende kunstenaars en dit voor 2024 en 2025.

Schepen Nabilla Ait Daoud. © Jan Van der Perre

“Het zal om een lager budget gaan dan de projectsubsidies”, zegt Ait Daoud. “Ik ga het komende jaar gebruiken om te kijken waar ik geld kan vrijmaken. De nieuwe subsidie zal er zijn voor de startende kunstenaar. Ook het reglement gaan we nu verder uitwerken. Deze subsidie is er voor een kleinere doelgroep dan waar de projectsubsidies voor bedoeld waren.”

De schepen heeft haar intentie erover al voorgelegd aan Antwerps Kunstenoverleg (AKO) op 19 oktober. Ze ontkent dat ze nu gezwicht is naar aanleiding van het aanhoudende protest.

LEES OOK. Mil en Tibbe, de studenten die het Antwerpse cultuurprotest organiseren: “In ons woedt een heilig vuur dat niet te doven valt”

“Toen we de besparingen binnen het schepencollege hebben afgeklopt – en dus ook het schrappen van de projectsubsidies cultuur – was ik eigenlijk al op zoek naar een manier om startende kunstenaars te steunen”, zegt de schepen. “Alleen kon ik daarover nog niets zeggen. Ik wou het eerst bespreken binnen het schepencollege en dat is vrijdag gebeurd. Het protest was buiten alle proporties. Dit heeft eerder een averechts effect op mij. Neen, ik had al langer dit plan.”

Tibbe Walckiers, één van de stuwende krachten achter het protest van de kunststudenten, wenst nog niet inhoudelijk te reageren op het plan van de schepen. “We gaan pas inhoudelijk een reactie geven als we een toelichting hebben gekregen van het kabinet van de schepen”, zegt Walckiers.

De stad Antwerpen bespaart 70 miljoen euro. Dit moet beletten dat de stadskas in het rood komt te staan door de automatische indexering van de lonen van het stadspersoneel en de stijgende energiefactuur. Eén van de besparingen was het schrappen van de projectsubsidies cultuur. De coalitiepartners Vooruit en Open Vld verhoogden de afgelopen weken de druk op schepen Nabilla Ait Daoud om een oplossing te zoeken voor het schrappen van de projectsubsidies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen