© ATV

Bart De Wever over drugsgeweld: “Pakken daders op aan lopende band, maar daar schiet je niets mee op”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelt dat zijn politiekorps er alles aan doet om het de voorbije weken en maanden weer hevig oplaaiende drugsgeweld te beteugelen. “We pakken daders op aan de lopende band, al meer dan 40 sinds het begin van de zomer, maar daar schiet je niets mee op”, zegt hij. “We plukken de blaadjes van de bomen, maar de stam en de wortel krijgen we niet in beeld.”

blg
Bron: BELGA

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

Vrijdagochtend was het de beurt aan het Antwerpse district Berchem om nog eens te worden opgeschrikt door een ontploffing op straat. De woning die werd geviseerd, werd ook eind september al eens onder vuur genomen. Eerder deze week was in het district Wilrijk tot twee keer toe een explosief gegooid.

“Ik vrees dat we hier niet snel van af zullen zijn”, stelt De Wever. “De drugsmaffia zal je nooit volledig weg krijgen, maar je moet ze op een bepaalde manier onder controle krijgen, anders neemt het geweld alleen maar toe. Ik voorspel al tien jaar dat wat we in Nederland hebben gezien, ook hier zouden zien. Ook de volgende stap kan ik voorspellen: als we niets doen, gaan we naar narco-terreur, criminelen die mensen in de bovenwereld vermoorden zoals journalisten, rechters en politici.”

LEES OOK. Nieuwe aanslag in drugsmilieu: woning in Berchem al voor vijfde keer geviseerd, verdachte opgepakt

De Wever stelt dat het beruchte Sky ECC-onderzoek de gelegenheid kan zijn om ervoor te zorgen dat het niet zo ver komt. “Het is een historische opportuniteit om de georganiseerde misdaad achteruit te dringen”, zegt hij. “Nu moeten we niet achteruitdeinzen, maar net doorpakken. Ik heb met de minister van Justitie een vruchtbare meeting gehad en hoop dat een aantal zaken ook gaan worden uitgevoerd. Ik hoop ook dat er bij Binnenlandse Zaken eens wat successen kunnen worden geboekt rond de beveiliging van het havengebied en vooral het versterken van de recherchecapaciteit bij de federale politie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV