Vlaamse regering lijkt Ventilus-dossier achter zich te willen laten: "De vraag is nu hoe strijdbaar CD&V nog zal zijn"

Is er licht aan het einde van de tunnel in het Ventilus-dossier? Maandenlang zet de beslissing over het dossier de Vlaamse regering onder hoogspanning. Lokale burgemeesters en burgerbewegingen eisen een nieuw onderzoek van een nieuwe expert, maar intussen lijken de violen van de Vlaamse regeringspartijen onderling gestemd te zijn. "De kans bestaat dat er deze maand beslist wordt", zegt politiek journaliste Anne Vanrenterghem in "Terzake".

Na veel politieke discussies, boze burgemeesters en burgerprotesten lijkt het débacle rond het Ventilus-dossier zo goed als achter ons te liggen. Het langverwachte rapport van Dirk Westermann, dat besteld werd door de Vlaamse regering op vraag van regeringspartij CD&V, werd vandaag vermoedelijk overgebracht aan het kabinet van bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Vermoedelijk, aangezien het kabinet voorlopig in alle talen zwijgt over het dossier.  

De Ventilus-hoogspanningslijn dient om de stroom die wordt opgewekt op de windmolenparken op zee tot aan land te brengen. Zonder hoogspanningslijn wordt het bijna onmogelijk om voldoende groene stroom tot bij de Belgische gezinnen te krijgen. Ventilus is noodzakelijk om de elektriciteitsbevoorrading van het land niet in het gedrang te brengen. Die hoogspanningslijn zou dwars door West-Vlaanderen lopen, van Zeebrugge tot in Avelgem.

BEKIJK - "De kans bestaat dat de Vlaamse regering deze maand een beslissing neemt over het Ventilus-dossier", zegt politiek journalist Anne Vanrenterghem in "Terzake":

Videospeler inladen...

Het is een typisch voorbeeld van een dossier waarbij de politiek een belangrijke impact kan hebben op iemands leven. Vanuit Brussel wordt er beslist dat iemand in West-Vlaanderen een hoogspanningsmast naast zijn deur krijgt

Politiek journaliste Anne Vanrenterghem

En dat leidt tot heel wat spanningen bij de gemeenten. De hamvraag is of de hoogspanningslijn boven- of ondergronds gebouwd moet worden. Lokale mandatarissen en burgerbewegingen kiezen resoluut voor de ondergrondse versie, want ze vrezen overlast en gevaar voor de gezondheid als er bovengronds gebouwd zou worden. "Stel je eens voor dat het boven jouw huis hangt", zegt een bezorgde West-Vlaamse burger. "Je huis zal ook niet veel meer waard zijn." Al maandenlang trekken burgemeesters van de betrokken gemeenten daarom aan de alarmbel.

Gewrongen Christendemocraten

Het Ventilus-dossier is dan ook een dossier dat de Vlaamse regering tot in haar kern raakt. "Politiek gezien is het al een moeilijk dossier", weet politiek journaliste Anne Vanrenterghem. "Het is een typisch voorbeeld van een dossier waarbij de politiek een belangrijke impact kan hebben op iemands leven. Vanuit Brussel wordt er beslist dat iemand in West-Vlaanderen een hoogspanningsmast naast zijn deur krijgt."

CD&V zit erg gewrongen in dit dossier. De meeste burgemeesters die van zich laten horen zijn van die partij. De CD&V wil om electorale redenen koste wat het kost haar lokale verkozenen blijven steunen. West-Vlaanderen is van enorm belang voor de christendemocraten. "De vraag is nu hoe strijdbaar CD&V nog zal zijn over Ventilus", zegt Vanrenterghem. "Ze hadden al een toegift gekregen door een nieuw rapport op te stellen, met een nieuwe expert."

De kans zit er zeker in dat CD&V nu zegt: Hier stopt het, we moeten nu beslissingen nemen in het Ventilus-dossier, maar we gaan ook verder strijden voor die stikstofproblematiek en dat mestactieplan

Politiek journaliste Anne Vanrenterghem

Eerder had Hilde Crevits ook al laten vallen dat CD&V zich zou neerleggen bij de beslissing indien het huidige rapport ook pleit voor een bovengrondse Ventilus.  Ventilus is bovendien ook niet het enige heikele dossier in het belangrijkste bastion van de christendemocraten. Ook het stikstofdossier en het gelekte mestactieplan doen de West-Vlaamse mandatarissen en boeren steigeren. "Misschien is er daar wel meer onderhandelingsmarge voor CD&V", aldus Vanrenterghem. 

Deze maand beslissen

De toekomstige houding van CD&V hangt nauw samen met wat er in het langverwachte rapport staat. Voorlopig is het nog niet duidelijk wat de conclusies van het laatste rapport zijn. De violen van de partijen in de Vlaamse regering lijken ondertussen wel onderling gestemd te zijn. De kans zit er zeker in dat CD&V nu zegt: "Hier stopt het, we moeten nu beslissingen nemen in het Ventilus-dossier, maar we gaan ook verder strijden voor die stikstofproblematiek en dat mestactieplan", verwacht Vanrenterghem.

De Vlaamse regering kan zich pas ten vroegste uitspreken over het rapport van Westermann op 10 november, maar waarschijnlijk wordt er gewacht totdat vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) terug is uit ziekteverlof. Dan zou er pas op 18 november beslist kunnen worden. "Maar de kans bestaat dat er deze maand beslist wordt", voorspelt Vanrenterghem. 

BEKIJK - De reportage in "Terzake" over bezorgde burgers en burgervaders in West-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen