Ersel en Christel willen er nog een vijftal jaar bij doen. © Joren De Weerdt

Brand, wateroverlast, ziekte en crisis: Nijlense handelaar moest in twintig jaar de ene na de andere tegenslag overwinnen

Nijlen -

Kledingwinkel Ditto uit de Nijlense Statiestraat blaast twintig kaarsjes uit. Dat is op zich al knap, maar er is meer. Zaakvoerders Christel Op de Beeck (60) en Ersel Usug (54) kenden in die periode heel wat tegenslagen, die ze elke keer overwonnen. “Vallen en opstaan, zo gaat dat in het leven”, klinkt het.

Bert Provoost

Kledingwinkel Ditto opende zo’n twintig jaar geleden de deuren in de Statiestraat 24. “Jong, trendy en goed van prijs. Dat waren de verkoopsargumenten toen in onze kledingwinkel, waar we toen nog dames- én herenkleding verkochten. We waren goed gestart, maar toen liep het mis. Half mei 2006 brandde onze winkel helemaal af. Op de eerste verdieping was er in een appartement brand ontstaan door een frietketel en dat had verschikkelijke gevolgen”, zegt Christel Op de Beeck van Ditto.

De balans was erg zwaar omdat het vuur zich van pand naar pand had verspreid. De toenmalige schoenwinkel Micheline en kledingzaak Ditto waren vernield. De twee appartementen boven deze winkels waren onbewoonbaar. Drie andere gebouwen liepen rook- en waterschade op. Zeven mensen hadden geen dak meer boven hun hoofd. “Onze hele zaak was verloren, alles was kapot, het pand moest afgebroken worden. We hebben dan getwijfeld om nog verder te doen, maar we hebben al onze moed bij mekaar geraapt en hebben doorgezet”, zegt Christel.

De winkel kon in de Statiestraat blijven, vlakbij in een oud bankgebouw. “Dat stond leeg en ik wilde heel graag in deze straat blijven. Het was wel compleet vervallen. We hebben het helemaal weer opgebouwd en ingericht. Na ongeveer een halfjaar konden we de winkel weer openen. Er was wel minder plaats, daarom hebben we ons vanaf toen beperkt tot dameskleding.”

Hulp van buren en vrienden

De dag van de heropening, na maanden hard gewerkt te hebben, bleek helaas nog een tegenvaller van formaat in petto te hebben. “Er kwam nog snel iemand ergens een gaatje boren en die raakte een leiding. Onze winkel stond helemaal onder water. Met de hulp van buren en vrienden is alles tijdig opgeruimd geraakt en konden we toch nog open doen”, herinnert Christel zich.

In 2006 brandde de winkel volledig af. © RR

De zaken gingen gelukkig meteen weer goed. Zéér goed zelfs. “Hoe de mensen ons toen gesteund hebben, dat was ongelofelijk. Het was die maanden echt super druk in onze winkel. Alle klanten die we maandenlang gemist hadden, waren op de afspraak. Er waren er zelfs bij die cadeautjes en bloemen bij hadden. Dat is de kracht van een dorp, onze persoonlijke aanpak werkte toen ook in de andere richting”, zegt Christel.

Er volgden heel wat mooie jaren, tot corona in 2020 roet in het eten gooide. “Die stoeme corona was echt miserie voor ons. Ik heb in die periode dan ook nog kanker gekregen. Daardoor ben ik een hele tijd out geweest, mijn man heeft tijdelijk de winkel alleen draaiende gehouden. Ik moet zeggen dat hij het super goed gedaan heeft. Als man in een dameskledingzaak, je moet het maar doen (lacht). Ondertussen is de kanker bij mij weg, al zal ik voor de rest van mijn leven de gevolgen dragen.”

Positief blijven

De energiecrisis is de laatste maanden ook voor Ditto actueel, maar dat geldt evenzeer voor alle andere zaken en gezinnen. “We weten ondertussen wel hoe we met tegenslagen moeten omgaan”, lacht Christel. “We gaan door en we blijven positief. Dat hebben we altijd zo gedaan. Vallen en opstaan, zo gaat dat in het leven. We hopen er nog vijf jaar bij te kunnen doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER