Nabilla Ait Daoud: “Stadsdichters hebben overleg niet voldoende tijd gegeven”

Het Antwerpse stadsbestuur “neemt akte” van het collectieve ontslag van de stadsdichters, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA) op Radio 1. Volgens de cultuurschepen trekken de dichters de stekker uit het overleg en hebben ze de betrokken juridische expert niet voldoende tijd gegeven. Ze is ook niet akkoord met de kritiek op het “koude” cultuurbeleid van de stad.

jvbo
Bron: Radio 1

Ait Daoud benadrukt in De Ochtend op Radio 1 dat het collectieve ontslag van de overgebleven stadsdichters een beslissing van henzelf is. “Na het opstappen van Ruth Lasters in september zijn we met hen in dialoog gegaan omdat er nood was aan een helderder kader voor de stadsdichter, dat begrijpen we natuurlijk.”

De gesprekken over een nieuwe licentie-overeenkomst, bijgestaan door schrijversorganisatie PEN Vlaanderen en een externe juridische expert, kreeg volgens de cultuurschepen niet voldoende tijd. “Door op te stappen hebben de stadsdichters de stekker eruit getrokken.”

684 miljoen voor cultuur

Ait Daoud betreurt de kritiek dat het stadsbestuur kouder en kouder wordt. “Dat spreek ik zeker tegen. We investeren deze legislatuur 684 miljoen euro in cultuur. Dan kan je niet zeggen dat we hart hebben voor cultuur, dat we niet investeren in cultuur.”

Dat de projectmiddelen voor jonge kunstenaars de komende drie jaar geschrapt worden, staat echter vast. “We stonden voor een zeer zware besparingsronde. Daar staat Antwerpen niet alleen in: elke burger moet bezuinigen, ook als overheid moeten we de broekriem aanhalen.”

Wat er nu met de functie van stadsdichter gebeurt, is nog niet duidelijk. “Ik heb niet gekozen om de stekker eruit te halen. We zullen moeten samenzitten om te kijken wat we met de stadsdichter gaan doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER