Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Na het collectieve ontslag van de Antwerpse stadsdichters: ‘Bekijken hoe het verder moet met stadsdichterschap’

De Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).Beeld Tessa Kraan

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) neemt akte van het collectief ontslag van de stadsdichters. ‘We zullen ons nu beraden hoe het verder moet met het stadsdichterschap’, zegt ze bij monde van haar woordvoerder Roel Veyt.

Sinds begin dit jaar had Antwerpen niet één, maar vijf stadsdichters. Op de eerste dag van het schooljaar gooide Ruth Lasters de handdoek in de ring, omdat het stadsbestuur een gedicht van haar geweigerd had. ‘Losgeld’ was een kritisch gedicht over de ongelijke behandeling van kinderen en jongeren in het beroepsonderwijs.

Na haar ontslag hebben de overblijvende stadsdichters - Yannick Dangre, Lotte Dodion, Lies Van Gasse en het duo Proza-K - overlegd met het stadsbestuur “om te kijken of het stadsdichterschap de kritische ruimte kan nemen die het vroeger had”, zegt Lotte Dodion.

Lees ook:

De leerlingen van het stadsgedicht van Ruth Lasters: ‘Het wordt er altijd ingepeperd dat jij de onderste trede van de trap bent

Er kwamen gesprekken met schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) en haar kabinet. Het was de bedoeling om te komen tot een licentie-overeenkomst met concrete afspraken voor de stadsdichters, maar na twee maanden is er nog altijd geen overeenkomst. Daarom nemen alle stadsdichters nu samen ontslag, een beslissing die ook te maken heeft met het ruimere culturele klimaat in Antwerpen, met name het schrappen van de culturele projectsubsidies. Vooral het gebrek aan interesse en ondersteuning van het stadsbestuur zit de dichters hoog.

“We nemen er akte van dat de stadsdichters hun engagement stopzetten. Er was reeds een traject opgestart met schrijversorganisatie PEN Vlaanderen voor een betere omkadering van de werking. We zullen ons nu beraden hoe het verder moet met het stadsdichterschap”, reageert schepen Ait Daoud via haar woordvoerder.