Direct naar artikelinhoud
NieuwsTwitter

Biden bezorgd om overname van Twitter: ‘Musk koopt een medium dat wereldwijd leugens verspreidt’

De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is bezorgd om de plannen van Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter. Dat liet hij gisteravond uitschijnen tijdens een benefiet in de Amerikaanse staat Chicago.

Biden waarschuwde weldoeners voor de impact van de tussentijdse verkiezingen die volgende week plaatsvinden in de VS op het maatschappelijke klimaat van de komende jaren. Vervolgens kwam het thema- Musk aan de beurt. “Waar zijn we allemaal bezorgd over? Musk koopt een medium dat wereldwijd leugens verspreidt. Er zijn geen uitgevers meer. Hoe verwachten we dat kinderen weten wat er op het spel staat?”

Musk ziet zichzelf als een voorvechter van vrije meningsuiting en wil de manier waarop de inhoud bij Twitter wordt bewaakt grondig hervormen. De Tesla-miljardair kocht het socialemedianetwerk voor 44 miljard euro en ontsloeg vrijwel meteen de hele top van het bedrijf. Gisteren moest ongeveer de helft van de 7.500 werknemers van Twitter opkrassen.

Lees ook:

Analyse. ‘Boze Elon en de grote Twitter-migratie’: hoe de overname vooral de gebruikers met zichzelf confronteert

Opinie. Katrin Swartenbroux: ‘Mij vragen of Mastodon het nieuwe Twitter is, is alsof je een alcoholicus vraagt of-ie Schotse dan wel Ierse whisk(e)y verkiest

‘Verlies van 4 miljoen per dag’

Hij had geen keuze, zegt Musk daar zelf over. “Het bedrijf verliest meer dan 4 miljoen euro per dag”, tweette hij. Bovendien hebben alle ontslagen werknemers een ontslagvergoeding van drie maanden loon gekregen, de helft meer dan wat volgens de Twitter-baas wettelijk verplicht is.

Verschillende adverteerders, waaronder farmabedrijf Pfizer en voedselgigant General Mills, lieten al weten tijdelijk te stoppen met adverteren. Eerst moet duidelijk worden op welke manier Musk het platform precies wil hervormen.