Els van Doesburg over het Antwerpse woonbeleid: “Ik mik op de mensen die tussen sociale en private woonmarkt vallen”

Wilrijk -

In ons tiny house op de parking van Ikea Wilrijk heeft schepen voor wonen Els van Doesburg (N-VA) zaterdagochtend toelichting gegeven bij het Antwerpse woonbeleid. “Wij gaan onze doelstelling van 5.000 nieuwe of gerenoveerde sociale woningen deze legislatuur halen”, klonk het.

jvbo

Heb jij prangende vragen over wonen? Wij proberen ze voor jou op te lossen!

Bekijk hier onze livestream

Els van Doesburg was zaterdag de eerste gast in ons tiny house, waar algemeen hoofdredacteur Frederik De Swaef en opiniërend hoofdredacteur Kris Vanmarsenille twee dagen lang woonexperts ontvangen. De schepen van wonen beantwoorde er vragen over het belang van groen in de stad, de sociale woonmarkt en de betaalbaarheid van huizen in Antwerpen.

Er komen steeds meer mensen bij in Antwerpen, en al die mensen moeten een woning vinden. Dat heeft zijn impact op de stadsontwikkeling, zegt van Doesburg. “Je moet het maximale halen uit het patrimonium dat je al hebt. Daarnaast moet je blijven bouwen, maar dat moet op een slimme manier. Zo is het belangrijk dat je je ogen niet sluit voor het gebruik van de auto, je moet daar een realistisch beeld van hebben. Daarnaast zien we het openbaar domein van onze stad als onze gemeenschappelijke tuin. Daar zetten we als bestuur maximaal aan in: denk aan de vernieuwing van de kaaien.”

Ook de inwoners hebben verantwoordelijkheid voor voldoende groen, vindt de schepen. “Er wordt mij dikwijls verweten dat er zo weinig bos is in de stad. Maar Antwerpen is de dichtst bebouwde stad van Vlaanderen. Daar moet je rekening mee houden. Er is ook kritiek dat er weinig groen is op onze pleinen, maar vaak is daar bijvoorbeeld een parking onder. Het is trouwens niet alleen een verantwoordelijkheid van de stad. We moeten de inwoners aansporen om hun tuin en oprit te ontharden. Dat moedigen we maximaal aan.”

Tussen de sociale en private woningmarkt

Het huidige stadsbestuur stelde bij het begin van de legislatuur als doel om 5.000 sociale woningen bij te bouwen of te renoveren. “Dat gaan we halen. Op dit moment zijn we met 33 projecten bezig, tegen het einde van deze legislatuur komen er nog 280 bij die minstens opgestart zijn.”

©  Jan Van der Perre

Maar naast de bewoners van sociale woningen wil van Doesburg genoeg aandacht hebben voor de groep die daar net geen recht op heeft. “Het beeld van ofwel sociale woning ofwel een private woning, daar zit nog een hele wereld tussen. Ik zet in op die tussencategorie. Mensen die niet in aanmerking komen voor sociale woning of andere voordelen, dat zijn de mensen die het geweldig moeilijk hebben. Daarvoor hebben we bepaalde projecten, met als grootste voorbeeld de Fierensblokken (In de Sint-Andrieswijk, red.).”

Geen horrorstad

De schepen wil de reputatie van Antwerpen als oververhitte woonmarkt ook nuanceren. “In Antwerpen valt het qua betaalbaar wonen nog wel mee. Samen met Hasselt zijn wij de goedkoopste van de Vlaamse centrumsteden. Wij zijn 20% goedkoper dan bijvoorbeeld Leuven, Gent of Brugge. Het klopt dat er in Antwerpen nood is aan betaalbaar wonen, maar het is hier geen horrorstad waar je geen woning kan vinden.”

Zelf kocht van Doesburg een huis aan het Sint-Jansplein, een buurt met geen al te beste reputatie. Maar ook daarop mogen kandidaat-kopers zich niet blindstaren. “Aan het Sint-Jansplein konden we een mooi huis vinden dat nog betaalbaar is. Ik zeg wel eens: het Noord is het nieuwe Zuid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER