© Gazet van Antwerpen

Els van Doesburg doorbreekt stilte over schrappen cultuursubsidies: “Persoonlijke aanvallen op Nabilla Ait Daoud zijn compleet onterecht”

Schepen voor wonen Els van Doesburg (N-VA) heeft zich zaterdag gereageerd op de golf van kritiek op cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en haar beslissing om projectsubsidies voor startende kunstenaars te schrappen. Ze is de eerste van het Antwerpse schepencollege die zich openlijk uitspreekt over het protest.

jvbo

Van Doesburg was zaterdag te gast in het Gazet van Antwerpen tiny house op de parking van Ikea Wilrijk, om te praten over haar woonbeleid. Ook de Antwerpse bezuinigingen en de storm rond het schrappen van projectsubsidies voor jonge kunstenaars kwamen ter sprake.

De schepen vindt het oneerlijk dat haar collega Nabilla Ait Daoud geviseerd wordt in het besparingsverhaal. “Alle schepenen dragen bij aan besparingen en iedereen is doordrongen van het feit dat je als stad je centenboek op orde moet hebben. Iedereen doet inspanningen. Het is nu omdat de spotlight op haar besparingen is gevallen, dat daar het meeste protest over was. Zij is daar persoonlijk voor geviseerd, dat vind ik compleet onterecht.”

Racistische opmerkingen

Volgens van Doesburg neemt Ait Daoud haar verantwoordelijkheid op een heel correcte manier. “Dat hebben we allemaal gedaan als schepenen. Om dan persoonlijke aanvallen te moeten lezen in verschillende kranten, van mensen die haar schijnbaar compleet onbekwaam vinden, tot ronduit racistische opmerkingen dat ze alleen op haar post zit omdat ze een kleurtje heeft: sorry, dat is gewoon walgelijk.”

ANALYSE. Besparing projectsubsidie zet Antwerpse Bourgondische coalitie onder druk

De schepen wil niet in naam van haar collega spreken. “Nabilla vertelt in haar eigen commissie liefst haar eigen verhaal. Hoe zij besparingen wil doen is volledig aan haar. Maar ik zie een collega die haar steentje probeert bij te dragen, dat verdient ons respect. De gore bagger die zij de afgelopen weken over haar heen heeft gekregen, is echt onfatsoenlijk.”

Zaterdagochtend raakte bekend dat de Antwerpse stadsdichters collectief ontslag namen uit onvrede met het cultuurbeleid. Dat nieuws had van Doesburg nog niet gekregen: “De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik het werk van onze stadsdichters de laatste jaren wat minder gevolgd heb.”

LEES OOK. Antwerpse stadsdichters over hun ontslag: “Het werkklimaat is te toxisch geworden, de inhoud een lachertje”

LEES OOK. Nabilla Ait Daoud: “Stadsdichters hebben overleg niet voldoende tijd gegeven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER