Radio2

Intrede van de Sint en zijn zwarte pieten in Kortrijk verloopt zonder problemen

De Sint en zijn Pieten zijn aangekomen aan de Leieboorden in Kortrijk. Het evenement lokte meer dan 1.000 toeschouwers. Ondanks de discussie dat er in Kortrijk enkel zwarte pieten en geen roetpieten te zien zijn, een bewuste keuze van het stadsbestuur, is de intrede van de Sint vlekkeloos verlopen. 

Honderden kinderen en volwassenen kwamen samen om de Sint en zijn Pieten te ontvangen aan de Leieboorden in Kortrijk. De intrede verliep zonder incidenten, al is er in Kortrijk wel een discussie gaande rond de zwarte pieten die Kortrijk ook dit jaar weer presenteert tijdens de intrede.

"Ik vind het een gemiste kans dat Kortrijk bij de traditie blijft en niet overstapt naar roetpieten. Ook wij moeten mee evolueren. Toch blijft het belangrijk dat het een mooi kinderfeest is en dat is elk jaar wel het geval", zegt gemeenteraadslid van Groen David Wemel.

Andere politici gaan dan wel weer akkoord dat de traditie in stand blijft. "De intrede van de Sint was opnieuw een groot succes. We organiseren het al jaren op de traditionele manier en een succesformule verander je niet. We krijgen altijd goeie reacties van de ouders en kinderen", vertelt bevoegd schepen van evenementen Kelly Detavernier (N-VA).

En de kinderen? Zij liggen er niet van wakker. Op het evenement spreken ze bijna altijd over "Pieten", zonder adjectief. Zij maakten er een groot feest van. Ook burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) betreurt de discussie. "Ik vind het jammer dat een kinderfeest op voorhand overschaduwd wordt door dat soort discussies. Het belangrijkste is dat de Sint in tijden zoals vandaag nog steeds kan langskomen bij alle kinderen", voegt ze toe. 

Bekijk - Het journaalverslag: "Gitzwarte pieten en geen enkele roetpiet, waarom maakt stadsbestuur van Kortrijk die keuze?"

Videospeler inladen...
Radio2

Meest gelezen