Brokstukken van een Iraanse Shahed-drone, neergeschoten door het Oekraïense leger in de buurt van Koepjansk, in de regio Charkov.
Foto: AP

Iran bevestigt voor het eerst levering van kamikazedrones aan Rusland: "Maar dat gebeurde vóór begin van oorlog in Oekraïne"

Iran heeft wel degelijk militaire drones geleverd aan Rusland. Dat bevestigt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nu voor het eerst met zoveel woorden. Maar de levering gebeurde vóór de Russische invasie van Oekraïne, beweert Teheran. Sinds de start van de oorlog zou Iran geen drones meer geleverd hebben. Rusland gebruikt de kamikazedrones regelmatig om doelwitten aan te vallen in Oekraïne, vooral elektriciteitsinfrastructuur.

"We hebben een beperkt aantal drones aan Rusland gegeven maanden voor de oorlog in Oekraïne", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian vanmorgen aan journalisten in Teheran. Het is de eerste keer dat het Iraanse regime dat erkent, na maanden van speculatie.

Iran heeft altijd ontkend dat het wapens levert aan Rusland voor zijn oorlog in Oekraïne. De Iraanse ambassadeur bij de VN Amir Saeid Iravani noemde de beschuldigingen enkele dagen geleden nog "totaal ongegrond" en herhaalde de neutrale positie van Iran in de oorlog in Oekraïne.

Hoewel Iran nu beweert dat de levering vóór de Russische invasie in Oekraïne gebeurde, zeggen de Verenigde Staten dat de eerste levering van drones in augustus plaatsvond. Toen was de oorlog dus al bijna een half jaar aan de gang.

Een drone in de lucht boven Kiev enkele seconden voor hij insloeg op enkele gebouwen op 17 oktober.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Elektriciteitscentrales en burgerslachtoffers

Rusland zet al enkele weken kamikazedrones in om vooral elektriciteitsinfrastructuur in Oekraïne te bestoken. Maar de drones missen vaak hun doel. In Kiev is al een appartementsgebouw gebombardeerd en kwamen er al verschillende burgers om, onder wie een jong koppel en een zwangere vrouw.

Op verschillende plaatsen in Oekraïne zijn al brokstukken gevonden van drones met het opschrift "Geran-2", de Russische benaming voor de Iraanse "Shahed 136"-drones. De onbemande vliegtuigen vol explosieven hebben een bereik van meer dan 1.500 kilometer.

Een woonblok in Kiev werd geraakt door een drone op 16 oktober.
AFP or licensors

Iraanse en Noord-Koreaanse wapens

Zowel Rusland als Iran zijn de laatste jaren meer en meer internationaal geïsoleerd geraakt. Door de Amerikaanse en Europese sancties is het voor Rusland veel moeilijker geworden om in het buitenland (hoogtechnologische) wapens te kopen. Daarom gaat het dus op zoek naar wapens in landen als Iran, en vermoedelijk ook in Noord-Korea.

Volgens verschillende internationale media en waarnemers heeft Iran zelfs militairen naar de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne gestuurd. Zij moeten het Russische leger helpen met het bedienen van de drones. Maar ook dat ontkent Iran.

Meest gelezen