©  REUTERS

Betalen voor blauw vinkje: Twitter is begonnen met invoering van nieuw abonnementsysteem

Twitter is begonnen met de invoering van het veelbesproken nieuwe abonnementssysteem waarbij gebruikers moeten betalen voor het felbegeerde ‘blauwe vinkje’. Sommige gebruikers van de mobiele app kregen dit weekend de mogelijkheid om een update door te voeren, waardoor het abonnement voor 8 dollar per maand beschikbaar wordt.

jvh
Bron: De Telegraaf

Het gaat om een nieuwe versie van Twitter Blue, een betaalde dienst die nu nog 5 dollar kost. De controversieelste aanpassing van de nieuwe eigenaar Elon Musk is dat hij gebruikers wil laten betalen voor het verificatievinkje, waarmee ze bewijzen daadwerkelijk te zijn wie ze zeggen te zijn. Beroemdheden, bedrijven, overheidsinstanties, en opiniemakers maken nu nog gratis gebruik van dat vinkje, om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Het is echter nog niet mogelijk om ook effectief gebruik te maken van de nieuwe versie van Twitter Blue, verduidelijkte directeur voor productontwikkeling Esther Crawford later. “Sommige mensen zien updates, omdat we op dit moment tests uitvoeren en aanpassingen doorvoeren”, klonk het.

Het abonnement geeft mensen ook de mogelijkheid om langere video’s of audiofragmenten te plaatsen. Daarnaast verschijnen berichten van betalende leden hoger in de reacties onder een tweet.

Reclame

Musk wil op die manier meer geld ophalen bij gebruikers van Twitter, om zo minder afhankelijk te worden van adverteerders. Op dit moment is reclame nog veruit de grootste inkomstenbron voor het platform, maar omwille van de onzekerheid over de koers van het bedrijf hebben veel grote merken hun advertenties op Twitter tijdelijk opgeschort.

Musk schreef zaterdag dat Twitter daardoor dagelijks 4 miljoen dollar verliest, en legde de schuld bij “activisten” die hun zorgen uitten over de mogelijke versoepeling van de gedragsregels op Twitter, die een toename van haatdragende berichten zou kunnen veroorzaken.

Mensenrechten

De Verenigde Naties hebben er bij Musk op aangedrongen om mensenrechten te respecteren. Twitter is relatief klein, maar speelt een grote rol bij nieuwsgaring, informatievoorziening, en het publieke debat. Berichten dat Musk de gehele Twitter-afdeling voor mensenrechten en vrijwel alle medewerkers voor ethisch gebruik van algoritmen heeft ontslagen, zijn volgens VN-mensenrechtenchef Volker Türk dan ook “geen bemoedigend begin.”

Musk heeft meermaals benadrukt dat er nog niets is veranderd aan de regels op Twitter, en dat het toezicht op berichten doorgaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer