Jakub Porzycki/NurPhoto

"Blauwe vinkjes" op Twitter vanaf nu betalend? Sommige gebruikers kregen al melding dat ze vanaf nu 8 dollar per maand kunnen betalen

Het socialemediaplatform Twitter lijkt te zijn gestart met de invoering van een abonnementsdienst voor geverifieerde accounts. Sommige gebruikers hebben al een melding ontvangen dat ze vanaf nu 8 dollar per maand kunnen betalen voor een blauw vinkje achter hun gebruikersnaam. Volgens Twitter gaat het nog om een testfase, maar wordt de abonnementsdienst heel binnenkort uitgerold.

Een blauw vinkje achter je naam op Twitter: in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zal je er vanaf nu 7,99 dollar (zo'n 8 euro, red.) voor moeten betalen. Of dat is toch de melding die sommige gebruikers al te zien kregen. 

Volgens Twitter is de uitrol nog niet officieel begonnen, maar kregen sommige gebruikers wel al updates te zien. De nieuwe abonnementsdienst wordt wel heel binnenkort verwacht.

De nieuwe topman Elon Musk maakte eerder deze week al bekend dat hij abonnementsgeld zou invoeren voor het blauwe vinkje. Het systeem van geverifieerde accounts werd in 2009 ingevoerd om nepaccounts tegen te gaan.

Zo'n account was tot nog toe gratis en voorbestemd voor onder meer bekendheden, bedrijven en politici. Door een abonnement te nemen zal dus iedereen zo'n blauw vinkje achter zijn of haar naam kunnen krijgen. Op die manier hoopt Musk Twitter winstgevend te maken.

Tot nog toe hebben zo'n 423.000 gebruikers een geverifieerd account. Critici vrezen dat het met de abonnementsdienst moeilijk wordt om nepaccounts nog te onderscheiden van echte, en dat bedriegers gewoon zullen betalen voor het blauwe vinkje.

Volgens Musk zullen die accounts worden verwijderd zonder het abonnementsgeld terug te storten. "Als oplichters dit een miljoen keer doen, is dat een hoop gratis geld."

Wie het abonnementsgeld betaalt, zal binnenkort nog meer voordelen krijgen, zo blijkt uit een screenshot dat op Twitter circuleert. Abonnees zullen ook minder en gerichtere advertenties te zien krijgen en langere video's kunnen posten. Tweets van abonnees zullen ook voorrang krijgen en dus vaker en hoger verschijnen in de tijdslijn van andere gebruikers en zoekopdrachten.

Meest gelezen