Een residentieel gebouw nabij Charkov.
AFP or licensors

Russische aanvallen in Oost-Oekraïne "steeds heviger", Oekraïens tegenoffensief in het zuiden zet regio zonder stroom

De Russische aanvallen in het oosten van Oekraïne worden steeds heviger. De regio Donetsk zou zwaar te lijden hebben onder de voortdurende gevechten. In het zuiden van het land lijkt het Oekraïense leger wel successen te boeken. De door Rusland bezette stad Cherson zit zonder elektriciteit en water na "een terroristische aanslag op de stroomtoevoer". Het Russisch leger roept de bewoners van de stad op om te evacueren omdat ze een tegenoffensief vreest.

Terwijl de Russische aanvallen in het oosten van Oekraïne steeds heviger worden, zouden de Oekraïense troepen in het zuiden van het land een tegenoffensief gestart hebben. Door "een terroristische aanslag" zit de door Rusland bezette stad Cherson ook zonder water en elektriciteit. Dat schrijven de lokale Russische autoriteiten op Telegram. Verder zou een Oekraïense raket de Kachovka-dam, een grote stuwdam in de regio Cherson in het zuiden van Oekraïne, beschadigd hebben. Het Russische leger had de dam met de bijhorende waterkrachtcentrale in de eerste weken na de inval in Oekraïne in handen gekregen. 

Een Oekraïens tegenoffensief

Volgens hem had het Oekraïense leger met de aanval op de dam een humanitaire catastrofe kunnen veroorzaken. Dat zei de woordvoerder aan het Russische persagentschap TASS. Oekraïne waarschuwt echter dat het Russische leger explosieven geplaatst heeft om de dam en centrale op te blazen. Rusland ontkent dat.

De vernietiging van de dam zou grote overstromingen kunnen teweegbrengen in verschillende delen van de door Rusland bezette stad Cherson, die verder stroomafwaarts ligt. Die stad zit door het Oekraïense tegenoffensief zonder water en elektriciteit na sabotage. Dat zeggen de lokale Russische autoriteiten. Drie stroomlijnen zouden ernstig beschadigd zijn na een "terroristische aanslag". Dat schrijven de lokale autoriteiten op Telegram. De elektriciteitsproblemen zouden normaal gezien tegen het einde van de dag verholpen zijn.

Het Russisch leger heeft de inwoners van de stad aangeraden om het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Veel inwoners ontvingen een waarschuwingsbericht op hun telefoon dat hen opriep zo snel mogelijk te evacueren. Volgens de Russische troepen zou het Oekraïense leger er binnenkort een grootschalig tegenoffensief starten.

De Nova Kachovka-dam en waterkrachtcentrale.
AFP or licensors

"Russische brutaliteit" in het oosten

In het oosten van Oekraïne nemen de gevechten ondertussen toe. Het afgelopen weekend zou het Russische leger al zeker 4 raketten afgevuurd hebben en 19 luchtbombardementen uitgevoerd hebben op meer dan 35 dorpen in Oost-Oekraïne. Volgens de Oekraïense president Volodomir Zelenski getuigen die aanvallen van de grootste brutaliteit. 

"De vernietiging is dagelijks, zo niet per uur", zei de gouverneur van de Oekraïense provincie Donetsk, Pavlo Kirilenko. De omstandigheden waren er al hard voor de troepen en de inwoners, en volgens de Oekraïense autoriteiten zijn die er de laatste tijd alleen nog maar op verslechterd. 

De Russische troepen nemen de laatste maand vooral de Oekraïense energie-infrastructuur in het vizier. Daardoor worden verschillende delen van het land getroffen door stroomtekorten. Kiev, de Oekraïense hoofdstad, bereidt zich voor op een massale evacuatie in het geval van een totale black-out. Dat schrijft de New York Times. In Kiev wonen zeker 3 miljoen inwoners, een hele operatie dus. Al zeker 40 procent van de Oekraïense energie-infrastructuur werd door de aanhoudende Russische bombardementen beschadigd of vernietigd. 

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben 17 Europese landen in totaal 500 stroomgeneratoren naar Oekraïne verzonden. Ondanks de hulp van de EU, vreest het land toch voor tekorten.

"We hebben begrepen dat, als Rusland de aanvallen op de energie-infrastructuur blijft voortzetten, we onze elektriciteitsvoorziening kunnen verliezen", zegt Roman Tkachuk, veiligheidsdirecteur voor het bestuur van Kiev, aan de New York Times. De lokale overheid beweert dat ze zeker 12 uur op voorhand zullen weten wanneer het elektriciteitsnet zou ineenstuiken. "In dat geval zullen we de burgers daarvan op de hoogte brengen en hen verzoeken de stad te verlaten."

Vitali Klitschko, oud-bokser en burgemeester van Kiev, heeft de inwoners van de hoofdstad gewaarschuwd zich voor te bereiden op het ergste. "Onze vijanden doen er alles aan om de stad zonder verwarming, elektriciteit en water te zetten. Daardoor zullen we allemaal omkomen. De toekomst van ons land en van ieder van ons hangt af van hoe voorbereid we zijn op zo'n situatie."

Meest gelezen