© Dirk Kerstens

De Wever komt met tijdlijn om te bewijzen dat persconferentie “noodzakelijk” was

Bij het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever zaten ze zo verveeld met de commotie rond de persconferentie over het incident op de Meir van afgelopen donderdag, dat ze zich genoodzaakt voelden om een gedetailleerde tijdlijn van de dag te publiceren. “Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was”, luidt het.

mtm

Donderdagvoormiddag. Mohamed R., een 39-jarige Fransman van Tunesische origine, wordt opgepakt nadat hij - stomdronken - met hoge snelheid de Antwerpse Meir was opgereden. Een paar uur later houdt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) al een persconferentie om meer tekst en uitleg te geven over het incident. En dat was niet naar de zin van de veiligheidsdiensten: die vonden de persconferentie veel te vroeg komen, omdat het onderzoek nog in volle gang was. Bovendien vreesden ze dat eventuele medeplichtigen van Mohamed R. gealarmeerd konden worden.

De persconferentie ging toch door, al werd ze gevoelig ingeperkt. De mededeling duurde amper één minuut en 20 seconden. “Meer kunnen we u nu niet vertellen. We vonden het wel belangrijk de feiten te schetsen, om speculaties en ongerustheid te vermijden”, aldus De Wever donderdag.

Niet alleen de veiligheidsdiensten waren niet opgezet, ook enkele andere partijen vonden de persconferentie ongepast. “Door de persconferentie te organiseren legt De Wever zelf de link met terrorisme”, klonk het onder meer bij Groen-fractieleider Wouter Van Besien.

“Voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie”

Omdat de commotie over de persconferentie maar bleef aanhouden, zag De Wever zich zaterdag genoodzaakt om een document te publiceren waarin het verloop van de dag tot in het detail wordt geschetst. “Gezien de aanhoudende partijpolitieke en journalistieke commentaar op de communicatie naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen donderdag (...) publiceren wij hierbij een precies overzicht van het verloop”, zo begint het drie pagina’s tellende document dat op Twitter geplaatst werd door Johan Vermant, de woordvoerder van de burgemeester van Antwerpen. “Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was. In gelijkaardige omstandigheden zouden we precies hetzelfde handelen. Een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie.”

Het document:

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 1 by Jerry Harris on Scribd

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 2 by Jerry Harris on Scribd

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 3 by Jerry Harris on Scribd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer