Bart De Wever komt met tijdlijn om te bewijzen dat persconferentie “noodzakelijk” was

Bij het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever zaten ze zo verveeld met de commotie rond de persconferentie over het incident op de Meir van afgelopen donderdag, dat ze zich genoodzaakt voelden om een gedetailleerde tijdlijn van de dag te publiceren. “Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was”, luidt het.

mtm

LEES OOK. De Wever reageert op kritiek na persconferentie “die angst aanwakkert”

Donderdagvoormiddag. Mohamed R., een 39-jarige Fransman van Tunesische origine, wordt opgepakt nadat hij - stomdronken - met hoge snelheid de Antwerpse Meir was opgereden. Een paar uur later houdt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) al een persconferentie om meer tekst en uitleg te geven over het incident. En dat was niet naar de zin van de veiligheidsdiensten: die vonden de persconferentie veel te vroeg komen, omdat het onderzoek nog in volle gang was. Bovendien vreesden ze dat eventuele medeplichtigen van Mohamed R. gealarmeerd konden worden.

De persconferentie ging toch door, al werd ze gevoelig ingeperkt. De mededeling duurde amper één minuut en 20 seconden. “Meer kunnen we u nu niet vertellen. We vonden het wel belangrijk de feiten te schetsen, om speculaties en ongerustheid te vermijden”, aldus De Wever donderdag.

Niet alleen de veiligheidsdiensten waren niet opgezet, ook enkele andere partijen vonden de persconferentie ongepast. “Door de persconferentie te organiseren legt De Wever zelf de link met terrorisme”, klonk het onder meer bij Groen-fractieleider Wouter Van Besien.

De Wevers partijgenoten bleven al die tijd helemaal achter hun voorzitter staan. “In tijden van sociale media wanneer er meteen heel wat vragen worden opgeroepen, zorg je eerder voor nodeloze angst en paniek als je niét snel communiceert”, sprak federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Het Antwerpse stadsbestuur bracht een geruststellende boodschap aan de Antwerpse bevolking.

“Voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie”

Omdat de commotie over de persconferentie maar bleef aanhouden, zag De Wever zich zaterdag genoodzaakt om een document te publiceren waarin het verloop van de dag tot in het detail wordt geschetst. “Gezien de aanhoudende partijpolitieke en journalistieke commentaar op de communicatie naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen donderdag (...) publiceren wij hierbij een precies overzicht van het verloop”, zo begint het drie pagina’s tellende document dat op Twitter geplaatst werd door Johan Vermant, de woordvoerder van de burgemeester van Antwerpen. “Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was. In gelijkaardige omstandigheden zouden we precies hetzelfde handelen. Een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het overzicht begint om 10.45 uur met een patrouille van Defensie die een voertuig met hoge snelheid over de Meir zag rijden. Tien minuten later kon het snelleresponsteam de bestuurder arresteren op de Sint-Michielskaai. Om 12.43 uur kreeg de politiewoordvoerder de eerste vragen van de pers. Om 12.50 uur nam de politie een eerste keer contact op met het Antwerpse parket “in verband met de inhoud van een mogelijke communicatie”. Het antwoord van het parket wordt niet in de mededeling vermeld. De politiewoordvoerders kregen daarna herhaaldelijk vragen van de pers, “met alsmaar meer de teneur dat er toch wel iets ernstigs aan de hand is”.

Om 13 uur besliste burgemeester De Wever “op basis van verdere afstemming met politie en parket een mogelijke communicatie voor te bereiden”. Om 13.15 uur vertrokken de korpschef, enkele politiemensen van het crisisteam en de politiewoordvoerders naar het stadhuis. Er werd afgesproken dat het kabinet de praktische organisatie van de persconferentie op zich nam en dat de politiewoordvoerders verder afstemden met het parket. Om 13.21 uur volgde een tweede contactname met het Antwerpse parket over de inhoud van een mogelijke communicatie en navolgend sms-verkeer. De politiewoordvoerders probeerden om 13.24 uur contact op te nemen met het federaal parket, maar kregen niemand te pakken en lieten een bericht op de voicemail na. Om 13.25 uur kreeg burgemeester De Wever een eerste versie van de verklaring die de korpschef zou afleggen.

Om 13.31 uur was er een eerste rechtstreeks contact tussen de politiewoordvoerders en het federaal parket. Zowel het Antwerpse als het federale parket drukten erop “niet te veel informatie te geven”. Op basis daarvan werd de verwoording afgetoest. Om 13.42 uur volgde een derde contact met het Antwerpse parket over de inhoud van een mogelijke communicatie en om 13.51 uur een tweede contact met het federale parket. Om 14 uur - een kwartier voor de start van de persconferentie - meldde de Franstalige woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken aan de kabinetswoordvoerder van De Wever dat de persmagistraat van het federaal parket met hem contact wenste. Die liet weten dat hij de burgemeester “er niet kan van weerhouden een persconferentie te geven”. De kabinetswoordvoerder deelde hem mee dat de inhoud van de verklaring met zowel het lokaal als federaal parket was afgestemd en dat de burgemeester daar enkel zijn waardering over het optreden van Defensie en de lokale politie aan zou toevoegen.

In het document wordt ook nog gesteld dat de communicatie nodig was door “de brede speculaties in de pers en de signalen van bezorgde burgers”. Aangezien de aanwezigheid van zowel militairen als politie op gevoelige plaatsen werd verhoogd, was “een geruststellende en feitelijke boodschap noodzakelijk”, aldus de mededeling.

Het document:

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 1 by Jerry Harris on Scribd

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 2 by Jerry Harris on Scribd

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 3 by Jerry Harris on Scribd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Terreuralarm in Antwerpen