Premier van Griekenland Mitsotakis
AFP or licensors

Griekenland opnieuw in de ban van afluisterschandaal: spionagesoftware gevonden op 33 telefoons 

De Griekse krant Documento heeft vandaag een lijst gepubliceerd met de namen van 33 politici, zakenlieden en journalisten die mogelijk door de inlichtingendiensten afgeluisterd werden. Daarmee groeit de druk op de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die dicht betrokken zou zijn in het zogenoemde afluisterschandaal.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is opnieuw midden in een stroom van kritiek beland na een nieuwe onthulling in het afluisterschandaal. In juli dit jaar diende Nikos Androulakis, een belangrijke socialistische oppositiepoliticus, een klacht in bij het openbaar ministerie van het Hooggerechtshof. Op zijn telefoon zou speciale software teruggevonden zijn waarmee gesprekken werden afgeluisterd. 

De premier zou persoonlijk betrokken geweest zijn bij de afluisterpraktijken, iets wat hij toen ten stelligste ontkende.  De Griekse overheid heeft toegegeven dat de telefoon van Androulakis afgeluisterd werd door de inlichtingendiensten. Waarom zij meeluisterden, is niet geweten.

Premier blijft ontkennen

De Griekse krant Documento heeft nu een lijst gepubliceerd met 33 namen van politici, zakenlieden en journalisten waarbij ook afluistersoftware op de telefoon teruggevonden werd. Enkele prominente figuren zoals minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias en de voormalige premier Antonis Samaras staan op de lijst.  

Predator vs. Pegasus?

Na een onderzoek van de Europese Unie is gebleken dat de spionagesoftware op de telefoon van Nikos Androulakis Predator is. Predator is het kleine broertje van Pegasus, een Israëlisch computerprogramma dat de laatste tijd al meerdere keren gebruikt werd bij afluisterschandalen. Dit computerprogramma is echter ontwikkeld in Noord-Macedonië en een minder krachtige versie van Pegasus. Toch kan het toegang krijgen tot de wachtwoorden op je telefoon en gesprekken afluisteren via de microfoon. Het kan zelf vanop afstand de camera van een toestel activeren. 

Pegasus kan rechtstreeks inbreken op de GSM, Predator kan dat niet. Enkel wanneer je op een link klikt (die je bijvoorbeeld krijgt doorgestuurd via Whatsapp) krijgen hackers toegang tot al die informatie. Dat heeft Androulakis niet gedaan. Volgens de telecomautoriteit hebben de Griekse inlichtingendiensten op andere manieren toegang gekregen tot de telefoon van Androulakis.

In een eerste reactie zei de woordvoerder van de Griekse overheid Giannis Oikonomou dat "het narratief van het rapport overweldigend is, maar dat elk bewijs ontbreekt". Hij voegde eraan toe dat het rapport grondig onderzocht moet worden door justitie. Volgens een andere overheidsmedewerker die dicht bij de premier staat is het "ondenkbaar en gevaarlijk om te insinueren dat de premier hierbij betrokken was". 

Meest gelezen