Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Volledig scherm
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). © BELGA

Strengere straffen op geweld tegen zorgverleners

Wie geweld pleegt tegen zorgverleners zal daarvoor in de toekomst een strengere straf kunnen krijgen. Dat zal in het nieuwe strafwetboek staan, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

  1. Deze week opnieuw kans op wateroverlast: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”
    PREMIUM

    Deze week opnieuw kans op waterover­last: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”

    We hebben nog maar weinig droge momenten met aangename temperaturen gekend tijdens de lente. Afgelopen weekend was er zelfs op verschillende plaatsen wateroverlast door de zware regenval. En ook nu tijdens het begin van de week moeten we opnieuw rekening houden met een kletsnat weerbeeld. Maar waarom en wanneer krijgen we dan te maken met stevige neerslag? Zijn alle weermodellen het al unaniem met elkaar eens? En is er terug warm en droog weer op komst? Weeranalist Nicolas Roose bespreekt de laatste weerkaarten.
  2. Na alweer dubbele moord, de hallucinante cijfers: “Om de twee weken pogingen tot doodslag of moord door (ex-)partners in ons land”
    PREMIUM

    Na alweer dubbele moord, de hallucinan­te cijfers: “Om de twee weken pogingen tot doodslag of moord door (ex-)part­ners in ons land”

    Marly S. (35), de vrouw die in Kinrooi samen met haar neef om het leven werd gebracht door haar ex-vriend, is slechts één van de vele vrouwen die vermoord werden door hun (ex-)partner. Jaarlijks worden in ons land 40.000 feiten van partnergeweld gemeld en om de twee weken gebeuren er pogingen tot doodslag of moord door (ex-)partners. Professor en criminologe Anne Groenen (UCLL) voert onderzoek naar femicide: “9 op 10 gevallen gaan vooraf met ernstig psychisch geweld.”