Soms springen kinderverzorgers bij waar scholen geen gediplomeerd(e) kleuteronderwijzer(es) vinden om vacatures in te vullen.
Volledig scherm
PREMIUM
Soms springen kinderverzorgers bij waar scholen geen gediplomeerd(e) kleuteronderwijzer(es) vinden om vacatures in te vullen. © Didier Lebrun / Photo News

Eén op de vier kleuterscholen zet kinderverzorger voor de klas: “Het probleem wordt alleen maar verlegd”

In één op de vier kleuterscholen staat niet altijd een leerkracht voor de klas, maar wordt die soms vervangen door een kinderverzorg(st)er. Vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen heerst dit effect van het lerarentekort. “Hoe kan kwaliteitsvol onderwijs zo gegarandeerd worden?”

21 reacties

  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Het zou wat helpen als men het recht op die benoemde baan geen 5 jaar kan behouden om eens iets anders te gaan doen dat misschien leuker of beter betaald is. Dan kunnen er al een deel wat sneller benoemd worden. Maar het zal het probleem niet oplossen. Wat Weyts deed is wat zijn voorgangers ook deden, wat lapmiddelen en een grote opslag aan de directies om hen te doen zwijgen. Wat nodig is dat is een drastische hervorming van de hele structuur naar een structuur, zonder verzuiling.
  • marc castermans

    1 jaar geleden
    Mevrouw Goeman is bijzonder happig om kritiek te geven op het lerarentekort, maar alle sectoren kampen hiermee. Ze kan misschien beginnen om de gedetacheerde leerkrachten die de overvolle kabinetten bevolken terug naar hun klas te sturen of hun persoonlijke secret
  • Paul van de velde

    1 jaar geleden
    Het probleem van personeelstekort kan opgevangen worden door gepensioneerde leraars (leraressen) wie dat wensen voor de klas te zetten. Dan moet het pensioen dat ze ontvangen wel verder uitbetaald worden boven hun wedde. Ook in de privé zou dat mogelijk moeten zijn. Wanneer er voldoende personeel is kunnen de gepensioneerden dan terug afvloeien zonder opzegvergoeding. Is in dit land nu alles zo moeilijk, of zijn de 70 ministers nu zo onbekwaam om geen oplossing te vinden voor een probleem?
  • Arie Verwimp

    1 jaar geleden
    Mijn dochter heeft een bachelor in orthopedagogie behaald en mag voor een kleuterklas staan...en waarom? Omdat zij geleerd heeft om met gedrag te kunnen omgaan...
  • Daniel Corstjens

    1 jaar geleden
    Als mijn baas zegt dat ik pas binnen 10 jaar een vast contrakt kan krijgen dan bedank ik hem voor de moeite! Wie nu in het onderwijs stapt heeft 10 jaar geen financiële zekerheid, begin dan maar eens een nestje te bouwen als jonge mens! En dat is het probleem, ze willen geen contrakten meer geven en ze denken dat ze het wel opgelost krijgen gelijk ze nu bezig zijn want binnen een jaar en half is het een ander zijn probleem hé Ben!