Regionaal Landschap Dijleland

In Huizingen worden voor het eerst in ons land 80 vliegende herten uitgezet

In Huizingen, bij Beersel, worden vanmiddag 80 vliegende herten uitgezet. Het vliegend hert is onze grootste keversoort en het is de eerste keer dat die wordt uitgezet in ons land. "Het vliegend hert is zeldzaam geworden. In Vlaanderen zijn er nog maar een vijftal populaties over", zegt Arno Thomaes van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "Dat is onder andere in Limburg het geval, maar ook in Vlaams-Brabant rond het Zoniënwoud. Er zijn daar veel holle wegen en steile hellingen en dat is het soort landschap dat die kever nodig heeft."

"De populatie van het vliegend hert is zeer klein geworden en genetisch ook zeer arm. De dieren die we uitzetten hebben 50 procent genen uit de oorspronkelijke populatie uit Huizingen, maar andere genen komen uit Sint-Genesius-Rode en Overijse", zegt Arno Thomaes. "Zo kunnen we die samenbrengen omdat die er op natuurlijke wijze niet meer kunnen geraken."

"De bedoeling is dat ze in de toekomst opnieuw verbonden worden en dat er opnieuw uitwisseling op natuurlijke wijze kan ontstaan", gaat Thomaes verder. "Waarom we de kevers nu uitzetten is omdat ze die winterrust moeten doormaken vooraleer ze in het voorjaar terug actief worden en op een natuurlijke manier aan de voortplanting kunnen beginnen. Bij Natuur en Bos volgen we de ontwikkelingen natuurlijk op de voet."

Meest gelezen