Zelfs langs de hoofdassen zijn de woningen groot en exclusief.  © JAA

WONEN IN SCHILDE. “Schilde is nog altijd Beverly Hills niet, ook al hebben sommige percelen een helihaven”

Schilde -

Schilde is al jaren een speeltuin voor immomakelaars. Ze verdringen er zich om een graantje mee te pikken van de lucratieve handel in villa’s, al dan niet me strodak. Optrekjes wisselen er vaak voor astronomische bedragen van eigenaar. Voor jongeren die opgroeiden in Schilde is het zo niet eenvoudig om in de eigen heimat nog een stekje te vinden. De ‘onbetaalbaarheid’ van woningen deed Schilde de voorbije jaren trouwens vergrijzen. Jan Thys van ’t Waterhuys, die al 22 jaar zelfstandig makelaar is en kantoor houdt in Schilde zelf, ziet aan de populariteit van Schilde en ’s-Gravenwezel niet meteen een einde komen.

Vastgoedmakelaar Jan Thys en het team van ’t Waterhuys. © RR

Wat is de goedkoopste straat/wijk in de gemeente, en waarom?

“Dat is de buurt die we Schildestrand noemen, maar die werd dan ook nooit aangelegd om er permanent te wonen, al doen sommigen dat wel. Gezinnen uit de stad en wijde omgeving kwamen hier hun weekends en vakanties doorbrengen. Zeker nu de ‘oorspronkelijke’ gebruikers en bewoners ouder worden, komen vele huisjes te koop te staan. De problematiek van het onbedoeld permanent wonen in de voormalige weekendzones sleept al jaren aan.”

Wat is de duurste straat/wijk in Schilde en waarom?

“De wijken Hof Ter Linden/Schilde Bergen en Hof te Schilde / Natuurgebied De Pont. Beide buurten liggen net voor het dorpscentrum van Schilde, zijn erg residentieel van aard met alleen maar vrijstaande villabouw, hele grote percelen en toch een goede bereikbaarheid en vlotte mobiliteit. De tijd dat je in deze wijken vooral Nederlands met Hollandse tongval hoorde praten, is nog niet voorbij, maar toch veel minder dan in de jaren negentig en begin 2000. Sinds de regering van onze noorderburen het fiscale voordeel om in ons land te wonen ongedaan maakte, is die instroom stilgevallen.”

Wat is het duurste huis dat je al verkocht hebt in Schilde?

“Dat moet een villa van 3,5 miljoen euro in de buurt van de Witte Kerk geweest zijn. Het ging om een perceel van 10.000 vierkante meter, 800 vierkante meter woonruimte, zes slaapkamers, een tennisbaan, wijnkelder en zwembad. Sommige percelen hier hebben zelfs een eigen helihaven. Maar laat je hierdoor niet verblinden; Schilde is nog altijd Beverly Hills niet. De meesten woningen zijn ‘gewoon’. De meeste huizen halen een verkoopprijs van ‘slechts’ 600.000 euro tot 1,2 miljoen euro.

Welke soort woningen zijn het populairst in Schilde?

“Recente vrijstaande woningen gebouwd na 2001. Dat impliceert meestal dat het energiezuinige woningen zijn. Veel van de grote villa’s die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden gebouwd, voldoen daar niet aan. Mij lijkt het een goed idee om toe te laten om heel grote percelen vanaf 5.000 vierkante meter of meer op te splitsen in kleinere stukken.”

Wat verwacht je van de huizenmarkt in Schilde in 2023?

“Schilde wordt als plek om te wonen alleen maar interessanter: groen en met alle faciliteiten - onder andere winkels, golf en gastronomie - bij de hand. Veel zal afhangen van de economische situatie. Nu energiezuinigheid een hot topic is geworden, zullen eigenaars van oudere woningen zeker met de verplichte asbestinventarisatie en renovatieplicht dit wel voelen. Een volledig te renoveren woning zal meer naar de grondwaarde bepaald worden. Gezien de schaarste van goed gelegen bouwgronden en de hoge prijs ervan, zal de verkoop van dit soort woningen nog steeds interessant blijven.” (jaa)

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Woonvragen