Marioepol werd in mei door de Russen veroverd, na een uiterst hevige strijd die de havenstad grotendeels in puin achterliet.
AFP or licensors

"Sinds juni 1.500 nieuwe graven" op massabegraafplaats nabij Oekraïense havenstad Marioepol

In de buurt van de Oekraïense havenstad Marioepol zouden er sinds juni nog eens 1.500 nieuwe graven zijn bijgekomen. Dat zegt het Centre for Information Resilience, een Britse organisatie die desinformatie bestrijdt en mensenrechtenschendingen in kaart brengt, dat in opdracht van de BBC satellietbeelden heeft geanalyseerd. Marioepol viel in mei in Russische handen.

De zuidelijke havenstad Marioepol werd sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne maandenlang onder vuur genomen door het Russische leger. In mei viel de strategische stad in handen van de Russen. De stad bleef in puin achter en duizenden mensen zijn om het leven gekomen.

Marioepol ligt in het zuiden van de provincie Donetsk, die intussen is geannexeerd door Rusland. Oekraïne en het overgrote deel van de internationale gemeenschap erkennen die inlijving niet. Door de Russische controle op de stad is degelijk onderzoek naar het aantal slachtoffers moeilijk. Satellietbeelden kunnen wel min of meer een richting aangeven.

Meer dan 4.600 graven

Zo werd de voorbije maanden duidelijk dat er in de buurt van de stad duizenden graven zijn gegraven. Satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar toonden drie massabegraafplaatsen aan ten noordwesten van de stad en die lijken alsmaar uit te breiden.

Op een van die plaatsen zouden er sinds juni zeker 1.500 nieuwe graven zijn bijgekomen. Dat zegt het Britse Centre for Information Resilience (CIR), dat in opdracht van de BBC de satellietbeelden van Maxar heeft geanalyseerd. De Britse organisatie schat het aantal graven op die plek nu op meer dan 4.600. Het CIR voegt er wel aan toe dat het niet kan weten hoeveel mensen er in die graven liggen.

De Oekraïense autoriteiten vermoeden dat zeker 25.000 mensen omgekomen zijn bij de strijd om Marioepol, van wie er 5.000 tot 7.000 onder het puin van hun huizen zouden zijn beland. Overlevenden in Marioepol zouden aan de BBC hebben getuigd dat de Russen de voorbije maanden lichamen vanonder het puin van verwoeste gebouwen zouden hebben gehaald om hen ergens anders te gaan begraven.

De voorbije maanden doken wel vaker berichten op over plaatsen waar tientallen tot honderden graven waren ontdekt. Midden september was dat bijvoorbeeld het geval in de door Oekraïne bevrijde stad Izjoem, in de provincie Charkov. In een bos werden daar honderden graven ontdekt met in totaal meer dan 400 lichamen.

Het identificeren van die lichamen is een moeilijke taak. Onderzoekers verzamelden het DNA van de slachtoffers, maar dat DNA moet overeenkomen met dat van familieleden om de ware identiteit te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de plaatselijke gerechtelijke autoriteiten hebben tot op vandaag nog maar 80 mogelijke familieleden aan het onderzoek meegewerkt.

Meest gelezen