© David Weel

Antwerpse studenten blijven protesteren tegen schrapping projectsubsidies ondanks toegeving van schepen Ait Daoud (N-VA)

De Antwerpse studenten van de actiegroep For Future zullen blijven protesteren tegen de schrapping van de projectsubsidies, ondanks de toegeving die cultuurschepen Ait Daoud (N-VA) afgelopen weekend bekendmaakte. Zo zou er alsnog op zoek worden gegaan naar middelen om de jonge, startende kunstenaar te steunen. “Deze keuze is weer niet in overleg gebeurd”, zegt kunststudent Mil Sinaeve van For Future.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het stadsbestuur alsnog opzoek gaat naar middelen om jonge kunstenaars te steunen. Niet volgend jaar, maar vanaf 2024 zou er toch geld voorzien worden om die doelgroep te steunen. “Als ik spreek uit eigen naam, word ik daar niet echt blij van”, zegt student Mil Sinaeve van For Future. “Deze keuze is weer niet in overleg gebeurd met het Antwerps Kunstenoverleg (KO), het adviesorgaan dat bij elke keuze omtrent cultuur bekijkt wat het beste is. Waar nu over gesproken wordt, zou een heel laag budget zijn dat uiteindelijk naar een erg specifieke groep van kunstenaars zou gaan. Dat komt niet in de buurt met hetgeen dat uiteindelijk geschrapt is geweest.”

Toch beseft de actiegroep dat er ergens bespaard moet worden. “Het staat vast dat er moet geschrapt worden in cultuur, en wij zullen ook een steentje bijdragen, maar er is een adviesorgaan dat daarbij kan helpen om te bekijken wat er al dan niet geschrapt kan worden”, zegt Mil Sinaeve. 

Wij blijven protesteren, want we hebben nog steeds geen gesprek gekregen

Mil Sinaeve, student Conservatorium Antwerpen

De studenten willen nog steeds een gesprek en zullen daarom ook blijven protesteren. “Wij vragen om samen rond te tafel te zitten, want het gaat ons aan. Ik denk dat de enige manier om hier samen uit te komen is door alternatieven te zoeken en dialoog te voeren. Dat is momenteel het belangrijkste en dat wordt ons steeds ontnomen”, klinkt het. “Een sterker signaal dan de Antwerpse stadsdichters die zijn opgestapt, kan niet. Cultuur is zo belangrijk voor een samenleving en als je dat gaat onderdrukken, dan ziet de toekomst voor Antwerpen er heel koud uit”, besluit Sinaeve.

Meest gelezen