Archiefbeeld ©  Joris Herregods

Eén derde van scholieren rijdt zonder fietsverlichting

Een derde van Vlaamse secundaire scholieren rijdt zonder fietsverlichting. Dat blijkt uit steekproeven die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de afgelopen weken heeft uitgevoerd. Slechts 64 procent had het fietslicht wel aan toen het donker was.

jvh
Bron: BELGA

De organisatie start na de herfstvakantie met OPVALLR, een workshop en actiepakket rond fietsverlichting voor secundaire scholen. Dat is nodig met de donkere wintermaanden in aantocht.

Een gedragsanalyse bij 97 leerlingen uit de tweede graad van het secundair onderwijs toont dat drie factoren ertoe leiden dat een fietslicht wordt vergeten. Twijfel en zelfoverschatting, de sociale invloed van leeftijdsgenoten en de moeite die het kost om een slecht werkend fietslicht in orde te zetten. Bovendien weet niet iedereen dat reflectoren op de fiets wettelijk verplicht zijn.

Bedoeling van de workshop is om scholieren – nu de ochtend- en avondspits opnieuw in het (half)duister verlopen – het belang van goed werkende fietsverlichting aan te leren. Een VR-simulatie toont de jongeren het verschil tussen de zichtbaarheid van fietsers die met en zonder fietslicht rijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer