Klant graait goudvissen uit aquarium in café, gooit ze in zijn bierglas en drinkt ze levend op, uitbater dient klacht in: “Ik hoop dat de rechter de man zwaar straft”

Oostende/Oudenburg -

Filip De Ceulaer, uitbater van karaokebar Filip’s Place in Oostende, houdt een wrange nasmaak over aan afgelopen weekend. Een klant nam twee goudvissen uit een bokaal op de toonbank, gooide die in zijn bier en dronk het boeltje op. De uitbater diende klacht in.

Jeffrey Roos

“We kregen die vissen van een klant en die stonden hier al vier jaar op de toog”, zegt Filip boos. Een klant die afgelopen zaterdagnacht een feestje bouwde in zijn zaak in de Kapucijnenstraat, sprong er driest om met twee goudvissen. Op camerabeelden is te zien hoe de man de goudvissen uit hun aquarium graait, die in zijn nog vol bierglas gooit en ze daarna opdrinkt. “Het zijn en blijven dieren”, zegt Filip. “Ik kan er niet bij dat men zoiets doet.”

Filip had na het afsluiten van zijn café niets door. Pas de dag erna, op zondag, bleek dat de vissen verdwenen waren. “Een klant maakte mij erop attent dat de vissen niet meer in hun aquarium zaten”, vervolgt de café-uitbater. “En inderdaad, ze waren verdwenen. Het was duidelijk dat iemand die eruit moest gehaald hebben. Toen ik de camerabeelden bekeek, was ik geschokt. Hoe kan je in godsnaam levende dieren inslikken?”

‘Vervissing’ en ‘visverstand’

Filip achterhaalde ondertussen de identiteit van de dader en confronteerde hem met wat hij had gezien. “Ik vroeg de man of hij niet ziek was van de vissen. Hij antwoordde me spottend dat het een ‘vervissing’ moet zijn en later nog dat het om een ‘visverstand’ gaat, in plaats van vergissing en misverstand. Dat betekent dat die mens geen hart heeft en al zeker niet voor dieren.”

Filip diende klacht in bij de politie. “Ik laat dit zo niet. Stel je voor dat ze je hond uit de auto halen en die opeten. Dat is net hetzelfde. Dieren blijven dieren en daar ga je niet op deze manier mee om. Ik ben best wel iemand die met zijn klanten meegaat in het verhaal als er al eens iets te veel wordt gedronken, maar dieren op zo’n moment iets aandoen, dat gaat er bij mij niet in. Daar kan ik niet mee lachen, in tegenstelling tot de dader”, aldus Filip.

Boete tot 800.000 euro

“Er werd inderdaad klacht ingediend en die wordt wel degelijk serieus genomen”, zegt woordvoerder bij de Oostendse politie Timmy Van Assche. “Er werd dan ook een proces-verbaal opgesteld tegen een 28-jarige man uit Oudenburg. De verdachte zal uitgenodigd worden voor verhoor.”

Op dergelijke inbreuken staan volgens Michel Vandenbosch van GAIA strenge straffen. En die worden ook bevestigd door de politie. “De boete kan oplopen van 52 tot wel 800.000 euro en er staat een gevangenisstraf op van 8 dagen tot 5 jaar”, zegt Michel Vandenbosch, die furieus reageert op de feiten.

“Nuchter of onder invloed: zoiets doe je niet”, zegt Vandenbosch. “Dit gaat om een manifeste inbreuk op artikel 1 van de dierenwelzijnswet. Die stelt dat niemand handelingen mag plegen waardoor een dier verminking ondergaat met de dood tot gevolg, zonder dat daar noodzaak voor is. Enkele maanden geleden werd een decreet goedgekeurd in het Vlaams Parlement dat strengere straffen oplegt indien een inbreuk vastgesteld wordt op artikel 1. De uitbater heeft dan ook meer dan gelijk en ik raad de man aan om een advocaat onder de arm te nemen. Laat het een voorbeeld zijn voor anderen die denken dat ze dieren zomaar kunnen ombrengen. Dit getuigt van een totaal gebrek aan normbesef en simpelweg een misdrijf. Ik hoop dat het parket de man dan ook vervolgt en dat de rechter de man streng straft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen