Archieffoto

IN KAART - Nick Bril verkozen tot Chef van het Jaar: ontdek hier de beste 20 adressen volgens Gault&Millau

Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen is door Gault&Millau verkozen tot Chef van het Jaar. Alexandre Ciriello,Ā Davy Devlieghere enĀ Alexandru Sapco krijgen de titel Jonge Chef van het Jaar. In de twintigste editie van de Gault&Millau-restaurantgids die vandaag werd voorgesteld krijgen horecazaken punten op 20. De hoogste score in BelgiĆ« gaat net als de voorbije jaren naar Hof Van Cleve in Kruisem (19,5 op 20) dat met Serge Sierens ook de Gastheer van het Jaar levert.

AnoniemeĀ inspecteurs van Gault&Millau bezochten opnieuw een jaar lang de fijnste adressen van ons land en stelden op basis van hun bezoeken de twintigste editie van de restaurantgids op. 125 nieuwe adressen veroverden dit jaar een plaatsje in de prestigieuze gids die nu in totaal 1380 adressen telt.

De nieuwe gids werd vandaag voorgesteld en dat gaat traditioneel gepaard met tal van prijsuitreikingen.Ā De titel van Chef van het Jaar gaat naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen.Ā 

BEKIJK - Nick Bril: "Ik werk in drie restaurants, samen met 120 mensen, zonder hen is er geen Chef van het Jaar":

Videospeler inladen...

"Deze titel is fantastisch, maar het komt wel even binnen", vertelt een enthousiaste Bril.Ā "We zitten met The Jane in een goede flow en we worden steeds volwassener in wat we doen, ikzelf persoonlijk ook. We hebben een sterk DNA en dat wil ik ten eerste vasthouden, maar daarnaast ook steeds scherper stellen."

Belevingsgastronomie vanĀ het allerhoogste niveau

Marc Declerck, CEO Gault&Millau

ā€œAls gepassioneerde entertainer neemt hij zijn gasten graag op sleeptouw in een aparteĀ belevingswereld en als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in omĀ telkens opnieuw een uitzonderlijk niveau te halen. Daarom is Nick Bril onze Chef van het Jaar 2023", verduidelijkt de redactie van Gault&Millau de keuze.

In de gids krijgen horecazaken een quotering op 20 en ook dat geeft dit jaar reden tot vieren in Antwerpen. The Jane krijgt dit jaar 18,5 op 20, dat is een half puntje meer dan vorig jaar en daarmee versterkt het restaurant haar positie bij de absolute top van het land.Ā ā€œDit is belevingsgastronomie vanĀ het allerhoogste niveau en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenenā€, aldusĀ Marc Declerck, CEO van Gault&Millau.

Hof Van Cleve scoort opnieuw 19,5 op 20

Ook Boury in Roeselare en Zilte in Antwerpen stijgen dit jaar naar een score van 18,5 op 20. Enkel L'air du temps in Namen (19 op 20) en Hof van Cleve in Kruisem doen beter (19,5 op 20). Hof van Cleve, dat met Serge Sierens de Gastheer van het Jaar levert, is zo opnieuw het beste restaurant van BelgiĆ«.Ā De voorbije jaren deelde het die eer met Bon Bon, maar het bekende tweesterrenrestaurant in Sint-Pieters-Woluwe sloot in juni dit jaar de deuren.Ā 

Ontdek op onderstaande kaart de 20 restaurants met de hoogste Gault&Millau-scores in BelgiĆ«.Ā In de steden Antwerpen en Brussel zijn er meerdere restaurants met hoge scores, dus daar zoom je beter even in via de +/- knop rechtsonder of door tweemaal snel te tikken (smartphone) of klikken (computer) op de stad.

Vier hoogste nieuwkomers in Vlaanderen

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (Lā€™horizon - Chaumont-Gistoux) voor WalloniĆ«, Davy Devlieghere (Restaurant Julien - Lievegem) voor Vlaanderen enĀ Alexandru Sapco (La Bonne ChĆØre ā€“ Brussel) voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers in Vlaanderen, allen behaalden ze een score van 15 op 20: Willem Hiele in Oudenburg, MiseraĀ in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Voor WalloniĆ« was de hoogste nieuwkomer La Grappe dā€™Or in Aarlen met een scoreĀ van 15,5 op 20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14 op 20.

Ontdek hieronder welke adressen dit jaar nog in de prijzen vielen.

Meest gelezen