Kameroener int voor 117.000 euro aan onterechte uitkeringen

Diepenbeek/Maaseik -

Een 49-jarige asielzoeker is jarenlang door de mazen van het net van de Belgische overheidsdiensten geglipt. Onder valse identiteiten wist hij ruim 117.000 euro aan onterechte uitkeringen te innen. Maandag moest de man in Hasselt voor de rechter verschijnen. Hij riskeert 30 maanden cel.

Geert Houben

De man die vooral in Maaseik, Diepenbeek en Geel verbleef, is al sinds 2001 een asielzoeker. Eerst wees Frankrijk hem uit en vervolgens ook meermaals België. Hij kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en hij kreeg een inreisverbod voor 8 jaar. Meerdere keren pakte de politie hem op en zette hem evenveel keren het land uit. In 2018 werd de asielzoeker teruggestuurd naar Kameroen en in 2019 nog naar Frankrijk.

Het maakte geen indruk. Hij raakte aan vervalste documenten via een Nederlander en slaagde erin om in Maaseik een gezin met vier kinderen te stichten. Als gevolg van een ongeval met een zwaar rugletsel kreeg hij een invaliditeitsuitkering van 1.000 euro. Dat spekte de man maandelijkse nog eens met een kinderbijslag van ruim 1.000 euro. “En nog was het niet genoeg”, schetste de arbeidsauditeur maandag in de Hasseltse rechtbank.

Identiteit halfbroer

De halfbroer van de verdachte verbleef wel legaal in België. In 2010 vertrok hij naar Canada zonder de autoriteiten in te lichten. De betichte vond er niet beter op zijn identiteit aan te nemen. Zijn halfbroer bezorgde hem daarvoor de nodige documenten. Deze keer slaagde hij erin om interimwerk te verrichtten en zo zijn uitkeringen nog wat aan te dikken. Wanneer de veertiger niet werkte, genoot hij van een werkloosheidsuitkering.

Met hulp van de Diepenbeekse wijkpolitie kreeg het RIZIV lucht van de wanpraktijken. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering nodigde daarop de Kameroener uit voor een gesprek. “Hij ontkende alles. Wanneer het RIZIV daarop naar het nummer van de naar Canada vertrokken halfbroer belde, rinkelde echter zijn gsm en kwam de politie erbij”, aldus de arbeidsauditeur.

Voor de oplichting, valsheid in geschrifte en de aanmatiging van iemand anders naam is nu een straf van 30 maanden cel gevraagd. Daarnaast wil de rechtbank de verbeurdverklaring van de 117.546 euro aan onterecht geïnde uitkeringen. Bij een bankonderzoek konden de speurders amper 2.049 euro in beslag nemen. “Ik heb het geld naar Kameroen gestuurd en er onroerend goed mee gekocht”, verklaarde de verdachte eerder aan de politie.

De vermeende sjoemelaar stuurde zijn kat naar de rechtbank. Ondanks meerdere uitwijzingen zou hij intussen weer meermaals in België gesignaleerd zijn. Vonnis op 5 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer