Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Techmiljardair Elon Musk roept op om voor de Republikeinen te stemmen bij de tussentijdse verkiezingen

Techmiljardair en kersverse Twittereigenaar Elon Musk heeft opgeroepen om voor de Republikeinen te stemmen bij de tussentijdse verkiezingen morgen. "Als ze de macht moeten delen, worden de ergste uitspattingen van beide partijen beteugeld", twittert hij.

In de Verenigde Staten is het vandaag de laatste campagnedag voor de tussentijdse Congresverkiezingen van morgen, de zogenoemde midterms.Ā Voor de Democraten is het alle hens aan dek om de kiezer naar de stembus te krijgen, zodat ze de meerderheid in het parlement behouden. De Republikeinen hopen minstens een en bij voorkeur beide kamers van het Congres te veroveren, zodat ze het de zittende Democratische president Joe Biden moeilijk kunnen maken.

Elon Musk, de rijkste man ter wereld en sinds vorige week ook eigenaar van Twitter, heeft op dat sociale medium nu zijn stemadvies gegeven. "Als ze de macht moeten delen, worden de ergste uitspattingen van beide partijen beteugeld", twittert hij. "Daarom raad ik aan om voor een Republikeins Congres te stemmen, omdat het presidentschap in handen is van de Democraten."

Onbesliste kiezers hebben volgens Musk de sleutel in handen: "Fanatieke Democraten en Republikeinen gaan nooit op de andere kant stemmen, dus onafhankelijke kiezers bepalen echt wie er gaat winnen."

BEKIJK - Amerikacorrespondent Bjƶrn Soenens analyseert de tweet van Elon Musk:

Videospeler inladen...

Of een dergelijke oproep invloed heeft? "We leven in het tijdperk van de influencers, dus natuurlijk heeft dat wel invloed", zegt correspondent Bjƶrn Soenens in de VS. Al nuanceert hij meteen. "Wat Musk bedoelt, is dat hij wil dat de macht verdeeld wordt. In een normaal politiek klimaat willen veel mensen dat inderdaad. Men spreekt hier altijd over checks and balances: de ene wil iets, de andere kan dat corrigeren, zodat je een soort evenwicht krijgt. Vanuit dat evenwicht doet Musk zijn oproep, dat is de filosofie die achter zijn tweet zit."

Maar, zegt Soenens ook, dit zijn geen gewone midterms. Hij verwijst naar zorgen, met name van de Democraten, over de toekomst van de democratie, wanneer mensen zouden worden verkozen die de verkiezingsresultaten ontkennen.Ā Ā 

Elon Musk heeft in het verleden al herhaaldelijk politieke uitspraken gedaan en zich solidair verklaard met de Republikeinse Partij, die nog steeds gedomineerd wordt door oud-president Donald Trump. In mei verklaarde hij dat de Democraten een "partij van verdeeldheid en haat" waren geworden. Hij kondigde ook aan dat hij een klacht uit het rechtse politieke spectrum zou onderzoeken dat Twitter werd gecensureerd in het belang van "links". Twitter mag geen van de partijen bevoordelen, schreef hij.

Meest gelezen