Goldman Sachs: “China nog maanden verwijderd van heropening”

Een daadwerkelijke heropening van het vasteland lijkt nog niet meteen voor morgen, denken de China-watchers bij Wall Street-bank Goldman Sachs.

Waarom is dit belangrijk?

China hanteert al sinds het begin van de coronacrisis een strikt ‘Zero COVID’-beleid. In 2020 leverde dat behoorlijk wat op: door het virus overal uit te stampen waar het opdook, kon het land ervoor zorgen dat er bijna geen doden vielen, terwijl andere regio’s het zwaar te verduren kregen. Maar dat beleid komt de Chinese overheid nu duur te staan: de lokale economie krijgt al sinds vorig jaar behoorlijk wat klappen te incasseren wegens de draconische maatregelen.

De essentie: De heropening van China zal nog maandenlang op zich laten wachten, zeggen de Goldman Sachs-experts bij CNBC.

  • Dat is volgens Goldman Sachs het gevolg van “een lage vaccinatiegraad bij ouderen, en hoge sterftecijfers onder niet-gevaccineerden” op basis van officiële gegevens uit Hongkong, die de grootbank wist in te kijken.
  • Volgens de zakenbank zal China pas in het tweede kwartaal van 2023 heropenen.
  • China zei afgelopen weekend zich te blijven vasthouden aan het ‘Zero COVID’-beleid, ondanks geruchten over een versoepeling.

In detail

De reden: China is nog niet klaar voor een volledige heropening.

  • Volgens de analisten van Goldman Sachs zal China pas het beleid laten vallen wanneer “alle noodzakelijke medische voorbereidingen zijn getroffen”. Dat is nu nog niet het geval: 60,81 procent van senioren ouder dan 80 jaar is nog niet volledig gevaccineerd, blijkt uit de meest recente statistieken.
  • Verder tonen overheidsgegevens uit Hongkong aan dat het sterftecijfer onder niet-gevaccineerden binnen die leeftijdsgroep aanzienlijk hoger ligt (14,79 procent) dan dat van volledig gevaccineerden (1,48 procent).

In de toekomst: De heropening zal een positief effect hebben op de aandelenmarkt.

  • “Op basis van empirische, top-down en historische gevoeligheidsanalyses schatten we dat een volledige heropening een stijging van 20 procent zou kunnen opleveren voor Chinese aandelen”, klinkt het in een afzonderlijke notitie.
  • “Aandelenmarkten reageren doorgaans positiever op een versoepeling van het lokale beleid dan op internationale heropening, waarbij de binnenlandse sectoren en de consumentensector het beter doen”, luidt het.

(evb)

Meer