©  REUTERS

Mastodon ziet gebruikers toestromen na Twitter-overname

Mastodon, een sociaal netwerk dat zich als alternatief voor Twitter in de markt zet, heeft de voorbije dagen een forse toename van het aantal gebruikers gezien. Dat zei oprichter Eugen Rochko maandag op het platform.

mtm
Bron: BELGA

De excentrieke miljardair Elon Musk nam Twitter op 27 oktober over en kondigde meteen een reeks aanpassingen aan. Sindsdien trok Mastodon ruim 489.000 nieuwe gebruikers, waardoor het aantal maandelijks actieve gebruikers boven het miljoen is gegaan.

In vergelijking met de 238 miljoen dagelijkse gebruikers van Twitter blijft het wel om een peulschil gaan. Wel is duidelijk dat de overname van de microblogsite een stroomversnelling bij Mastodon heeft veroorzaakt.

Achter Mastodon zit een Duitse vzw. Het sociaal netwerk met een open source werd opgericht in 2016 en ziet zichzelf als een “federatie” van servers, die onafhankelijk zijn van elkaar en andere regels kunnen hebben. Sinds de afronding van de Twitter-deal doken er 1.124 nieuwe servers op. Gebruikers kunnen elkaar wel over de servers heen volgen en wisselen van server wanneer ze willen.

Mastodon liet weten dat het alleen servers zal promoten die consequent optreden “tegen racisme, seksisme en transfobie”. Dat in tegenstelling tot Musk die zei dat hij komaf wil maken met het levenslang bannen van bepaalde personen op Twitter en van het sociale medium “een bastion van vrije meningsuiting” wil maken.

Als gevolg van de plotse toestroom zit Mastodon momenteel wel tegen zijn grenzen. Gebruikers klagen onder meer over trage bevestigingsmails, volgens Rochko omdat Mastodon aanbotst tegen de dagelijkse limiet voor verstuurde e-mails bij de internetprovider. De oprichter gaf vorige week ook te kennen dat hij overbevraagd is: hij moet zich tegelijk met softwareontwikkeling, de boekhouding, de klantendienst, projectmanagement, pr én het modereren bezighouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer