België trekt 25 miljoen euro uit voor klimaatsteun aan Mozambique. Het Afrikaans land werd recent nog getroffen door een cycloon.
Volledig scherm
PREMIUM
België trekt 25 miljoen euro uit voor klimaatsteun aan Mozambique. Het Afrikaans land werd recent nog getroffen door een cycloon. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Reuters

Primeur: België betaalt Afrikaans land voor het eerst miljoenen voor ‘klimaatschade’. “Dit is goedkoper op lange termijn”

België trekt voor het eerst 2,5 miljoen euro uit voor ‘klimaatschade’ in Mozambique. Ontwikkelingslanden vragen dat al lang, want - zo luidt het - “het Westen is verantwoordelijk voor de klimaatverandering”, die ter plekke leidt tot rampen als overstromingen en massale droogte. Maar moeten wij daarvoor opdraaien? “Het klimaat redden is niet zo duur als het lijkt”, zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB).

203 reacties

  • Jurgen Aerts

    1 jaar geleden
    Belgie gaat de wereld redden ...
  • Tom Vandensavel

    1 jaar geleden
    proficiat!
  • Paul van de velde

    1 jaar geleden
    En naar waar gaat dit geld naartoe? Ook weer naar de politici die er zich verder mee kunnen verrijken?
  • Hans Bolsens

    1 jaar geleden
    Hopelijk komt dit geld niet in handen van lokale Warlords, anders kunnen die er weer lekker wapens mee kopen toch? Ik weet het, beetje negatief maar dit kan toch in zo'n landen. Wie controleert hier?
  • DIRK VAN DESSEL

    1 jaar geleden
    Daar is wel budget voor maar niet om een deftig pensioen te betalen aan wie een loopbaan lang wel economisch productief tot het BNP heeft gepresteerd !